Nieuws

Historische scheepswerf ‘De Delft’ op randje van faillissement

De historische scheepswerf in Rotterdam-Delfshaven staat op het randje van een faillissement, zo meldt RTV Rijnmond. Op de werf wordt al jaren gewerkt aan het schip De Delft. Maar omdat er te weinig bezoekers op de werf komen, heeft de gemeente Rotterdam de subsidie nu stopgezet.

“Zoals het er nu voorstaat, houdt het op”, zegt interim-directeur Johan Breukels. Dinsdag neemt het bestuur een beslissing over de toekomst van het schip.

De gemeente Rotterdam vindt de bezoekersaantallen voor de historische scheepswerf in Delfshaven te laag en heeft er geen vertrouwen in dat dit snel verbetert. Daarom is een subsidieaanvraag van 780 duizend euro voor de komende vier jaar afgewezen, schrijft het college in reactie op vragen van de partij Denk.

“Dat de bezoekersaantallen lager zijn dan bij historische schepen als de Batavia in Lelystad of het VOC-schip bij het Scheepvaartmuseum in Amsterdam, is logisch”, reageert Breukels. “Daar is ook meer te zien, maar ik geloof dat we hier ook iets heel moois kunnen bouwen. Dat kost wel investeringen.”

Het originele schip De Delft werd in 1783 te water gelaten in Delfshaven. In de veertien jaar van zijn bestaan werd dit linieschip ingezet om grote particuliere handelsschepen en de koopvaardijschepen van de Vereenigde Oostindische Compagnie (VOC) en de West-Indische Compagnie (WIC) in de Europese wateren te escorteren en te beschermen.

In 1797 werd De Delft ingezet bij de zeeslag bij Camperduin, ten noordwesten van Alkmaar. Daarbij raakte het schip zo zwaar beschadigd dat het uiteindelijk zonk met aan boord 375 bemanningsleden en 60 kanonnen. In 1977 werden de restanten van het schip teruggevonden.