Natuur en Landschap

‘Nationale Veerpontjestourfietsroute’ van start

Nederland is een bijzondere fietsroute rijker: ‘nationale veerpontjestourfietsroute’. Die doet zijn naam volop eer aan. Wie het hele traject aflegt, steekt maar liefst 49 keer het water over.

Nederland is een unieke fietsroute rijker: de Nationale Veerpontjestourfietsroute. Deze bijzondere tocht van 550 kilometer, verdeeld over negen handzame etappes, biedt een ongekende ervaring van noord naar zuid door ons waterrijke land. Fietsers steken maar liefst 49 keer het water over via veerpontjes, waardoor elke etappe een avontuur op zich wordt.
De route start in Leeuwarden en slingert door het prachtige landschap van de Friese Meren, diverse nationale parken, en volgt de loop van de rivieren de IJssel en de Maas tot aan Maastricht. Onderweg passeren de fietsers een reeks historische (Hanze)steden, waar het rijke verleden van Nederland tastbaar wordt.

Parels van pontjes

Deze route werd bedacht door Niko Winkel, die in de zomer van 2023 de samenwerking zocht met de Vereniging Vrienden van de Veerponten. Die vereniging leverde een financiële bijdrage, waardoor het uitbrengen van het boek mede mogelijk werd gemaakt.
John Ruiter, bestuurslid van de vereniging, is verheugd over deze nieuwe route: “Veerponten zijn de leukste wegen over het water en vaak het hoogtepunt van een wandel- of fietstocht. Met 49 parels van pontjes is deze route een verrijking en een mooie aanvulling voor fietsroutes in ons land, vergelijkbaar met het beroemde Pieterpad.”

Boek

Begin mei is het boek verschenen dat deze route beschrijft. Het is verkrijgbaar in reisboekenwinkels en online, uitgevoerd in kleurendruk met talrijke foto’s en handig in een ringband voor gebruik tijdens het fietsen. De routes zijn gedetailleerd beschreven en integreren bekende fietsknooppunten. Voor de moderne fietser zijn bovendien GPX-bestanden beschikbaar voor download, geschikt voor smartphones en fietscomputers.

De routes zijn gedetailleerd beschreven, laat de organisatie weten. Bekende fietsknooppunten zijn in de route opgenomen.

De trajecten zijn ook online te vinden.

Foto: Het trekveerpontje bij Persingen, oostelijk van Nijmegen (©Ver. Vrienden van Veerponten).