Archeologie, Musea en BehoudNieuws

Maritieme expositie: DAS in perspectief

Van 15 juni tot en met 5 november is in Museum Veere werk te zien van maritiem tekenaar Robbert Das. Das is wereldberoemd van de futuristische ontwerpen die hij samen met zijn tweelingbroer Rudolf maakte.

In 2018 kocht het Scheepvaartmuseum Amsterdam, via Stichting Maritime Art & Design Colijnsplaat, drieëndertig maritieme pen/aquarel werken van Robbert Das. Vanaf 1965 leverde de nu 95-jarige pen/aquarel tekenaar Robbert Das, zijn tekeningen aan opdrachtgevers, particulieren en verzamelaars zowel als wijdverbreid bekende maritieme magazines.

Opengewerkte 3D-methode

Met zijn tekeningen levert Robbert Das een historisch overzicht van vaartuigen waarmee we, vanaf de zestiger jaren tot nu toe, over de hele wereld varen. Te denken valt daarbij aan schepen waarmee competitief wedstrijden worden gevaren, zoals zeilregatta’s, vrachten worden vervoerd over de oceanen, cruiseschepen waarmee velen over rivieren en wereldzeeën ontdekkingsreizen maken. Kortom, Robbert Das laat in zijn levenswerk de maritieme historie van ontwikkelingen in de scheepvaart van de 20e  en 21e eeuw na. Wie in de zestiger, zeventiger en tachtiger jaren een schip wilde laten bouwen ging naar een scheepsontwerper die zijn handmatig ontwerp naar de jachtbouwer stuurde die dat omzette in een pakket bouwtekeningen. Wie wilde weten hoe het schip er, na de bouw, uit zou zien werd door de bouwer naar Robbert Das gestuurd. Die maakte er handmatig een visualisatie van, waarin te zien was hoe het te bouwen (zeil)jacht of nieuwbouwschip er bij de tewaterlating zou uitzien. Sterker nog, de opengewerkte tekeningen toonden aan hoe het scheepsinterieur ofwel hoe de woon-, leef- en werkruimte van de nieuwe booteigenaar zou gaan worden.

Beroemde wedstrijdschepen

Door toepassing van zijn unieke tekentechniek geeft Robbert Das ons, tot op de dag van vandaag, een inkijkje in o.a. de meest bekende (wedstrijd) zeilschepen die in de wereld aan zeilraces en wereldomzeilingen deelnamen. Bestudering van de maritieme geschiedenis leverde Robbert de informatie om er ook verhalen bij te schrijven. Bijvoorbeeld voor het boek Ocean Pioneers tekent en verhaalt hij over de allereerste zeilers die, na 1860, het varen op rivieren en meren achter zich lieten en de oceanen gingen bevaren. Robbert’s tekeningen zijn zeer illustratief voor die tijd. Hij vertelt het verhaal erbij, over het zeilavontuur van de schipper (en soms medezeiler). Hij laat ons weten hoe dapper deze eerste zeezeilers waren en hoe velen van hen zonder ondersteuning van zeekaart, kompas en GPS toch hun doel bereikten.

[…]

Om het werk van Robbert Das een extra dimensie te geven heeft beeldend kunstenaar Ludo van Well uit Colijnsplaat, als collega maritiem kunstenaar, enkele van zijn maritieme sculpturen aan de expositie toegevoegd.
De maritieme expositie: DA’S IN PERSPECTIEF, van Robbert Das en Ludo van Well is te zien in Museum Veere, van 15 juni t/m 3 november 2024
Lees het veel uitgebreidere artikel op de website van Bootaanboot.

Beeld: In 1997 tekende Robbert Das het nieuw opgebouwde charterschip Panta Rhei (©PMF)