Nieuws

Schipperscafé in Sappemeer

Sinds juni 2022 organiseert de Historische Scheepswerf Wolthuis te Sappemeer met veel succes iedere laatste vrijdag van de maand een “Schipperscafé”. Vrijdag 31 mei is het weer zover.

De opzet is middelbare en oudere liefhebbers van schepen, varen en scheepsbouw een aangename middag te bezorgen met gelijkgestemden. Gezien de getoonde belangstelling, wordt dit doel ruimschoots bereikt. Het is iedere keer “volle bak” in het Bezoekerscentrum van de werf. Voor velen is het een vast maanduitstapje geworden. Vrijdag 31 mei is het weer zover.

Age Veldboom

Dan houdt  Age Veldboom, oprichter van het Skûtsjemuseum in Eernewoude, een diapresentatie met als onderwerp “Skûtsjevaart vroeger en nu”. Hij vergelijkt het vroegere beroepsmatige en vaak in armoede varen, met het spectaculaire “skûtsjesilen” van tegenwoordig. De oude vrachtschepen zijn nu echte wedstrijdschepen geworden.
Ook beschrijft hij de historie en de restauratie van het in 1922 door Wolthuis gebouwde skûtsje “Risico”. Het schip werd gebouwd voor turfschipper Fedde van der Feen in Oudebildtzijl. Na meerdere eigenaren en verbouwingen is het schip geschonken aan het Skûtsjemuseum, nadat ze weer in de originele staat was teruggebracht.

De aanvang van het Schipperscafé is om 14:30 uur en de toegang is gratis.

Bron: persbericht SHSHS.