Historisch scheepswerf Wolthuis bouwt schoorsteen museumschip Marot

De vrijwilligers van historische scheepswerf Wolthuis in Sappemeer hebben een schoorsteen ontworpen en gebouwd voor de Marot, een in 1947 gebouwd binnenvaartschip van vereniging De Binnenvaart uit Dordrecht. De Marot krijgt de functie van museumschip op Leefwerf De Biesbosch in Dordrecht.

In de jaren na de Tweede Wereldoorlog werd in het kader van de Marschallhulp een aantal ‘Franse motoren’ gebouwd. Dit type binnenvaartschip, ontworpen door de Zwitserse architect Ryniker, werd in eerste instantie gebouwd in Canada. 95 schepen werden als bouwpakketten naar scheepswerven in Europa, onder meer De Biesbosch in Dordrecht, vervoerd, waar ze geassembleerd werden.

De Dordtse werf leverde in totaal 35 Franse motoren, waarvan ze dertien compleet zelf bouwde. De overige schepen op werven in Cherbourg, Le Havre en Straatsburg geassembleerd.

De Marot
Van de Franse motoren zijn slechts enkele bewaard gebleven. De Binnenvaart uit Dordrecht slaagde er in 2018 in een het bezit te krijgen. Dit schip, de Marot, is uitgerust met de originele Enterprise-motor. De originele schoorsteen van de Marot ontbrak evenwel. Historische scheepswerf Wolthuis, die goede contacten heeft met De Binnenvaart, kreeg de opdracht een nieuwe schoorsteen te ontwerpen en te bouwen.

De schoorsteen is nu in de afwerkfase en wordt binnenkort naar Dordrecht gebracht.

Lees het gehele artikel op de bron: HSkrant

RVEN
EOC