Nieuws

Het lot van een baken in de nacht: het lichtschip Noord Hinder

FVEN
EOC

In de rubriek ‘bekende bakens’ schijnt “Zeilen.nl” licht op legendarische vuurtorens, boeien en lichtschepen. Deze week is het de beurt voor de Noord Hinder.
Is een lichtschip wel een echt schip? Ze is namelijk niet gemaakt om te varen, maar om te dobberen. Tot eind vorige eeuw markeerden lichtschepen gevaarlijke zandbanken op zee en vormden ze een belangrijk herkenningspunt voor zeevarenden voor de Nederlandse en Belgische kust. Een van die schepen is Lichtschip 12, beter bekend als de Noord Hinder.

Van lichtbaken tot museumschip
Het eerste Nederlandse lichtschip, Noord Hinder 1, werd in 1858 uitgelegd voor de Zeeuwse kust, nabij de Belgische zandbank Noord Hinder. In de loop der jaren deden vele lichtschepen dienst op deze locatie, waaronder Lichtschip 12/Noord Hinder. Ze werd in 1963 bij Scheepswerf De Waal in Zaltbommel gebouwd en is 45 meter lang, 8,35 meter breed, 2,95 meter diep en 511 ton zwaar.

Tot 1981 werd ze bemand door acht bemanningsleden, daarna deed het lichtschip dienst als een onbemand geautomatiseerd station. Op 21 maart 1994 werd het schip, als laatste lichtschip van Nederland, definitief van zee gehaald en vervangen door een lichtboei. Het lichtschip was door de moderne navigatiemiddelen aan boord van zeeschepen overbodig geworden. Nu doet het lichtschip dienst als museumschip aan de Koningskade in Hellevoetsluis waar ze is opengesteld voor het publiek.

Lees het uitgebreide artikel van Sanne van Giel op de bron: Zeilen

Of bekijk de website van de Noord Hinder hier

Foto: © Lichtschip 12 Noord Hinder