Groot onderhoud voor 150 jaar oude botter

Zoals op zoveel gebeurtenissen heeft het coronavirus ook invloed gehad op de vaartochten en geplande muziekavonden van de stichting Botter ZS13. Het verbod om met gasten te varen (later gelukkig bijgesteld) en de anderhalve meterregel gaf ook voor deze stichting problemen.

Wachten op betere tijden zit niet in het karakter van deze club. Daarom hebben zij besloten om dit jaar groot onderhoud uit te voeren zodat het schip straks klaar is voor het nieuwe vaarseizoen.

Donaties van o.m. het Prins Bernard Cultuurfonds (fonds op naam van “Cornelis Fop Smit”), Rotary club Zwartewaterland en een particuliere gift hebben de stichting ondersteund in de geplande werkzaamheden.

Op de werf van Richies Allround in Zwartsluis wordt er hard gewerkt aan de botter ZS13. Zoals in eerdere berichtgevingen vermeld heeft de botter net als andere historische schepen last van een agressieve zwam die bekend staat als kelderzwam of bruinrot. Deze zwam valt helaas niet te bestrijden, de enigste optie is om het aangetaste hout te verwijderen en de nieuwe delen geïsoleerd te bevestigen aan het bestaande werk.

Groot onderhoud wil zeggen dat onderdelen vervangen worden die er aan toe zijn, maar ook dat je de onderdelen vernieuwt waar je in de toekomst problemen zou kunnen verwachten. In ons geval betekent dit grondig nakijken van het zeilwerk en waar nodig vernieuwen, mastfundatie vervangen, twee huidplanken vervangen, één strijkklamp vervangen, een ligger vervangen en twee gangen uitstroken. Als er voor mei 2021 tijd over is, dan worden er meer onderdelen preventief vervangen.

Dertig zaterdagen
Er wordt gewerkt door drie ploegen van drie man. Elke ploeg werkt één zaterdag in de drie weken. Op deze manier houden ze rekening met de corona maatregelen. In totaal wordt er op 30 zaterdagen gewerkt, onder toeziend oog van Richard van den Berg, de eigenaar van Richies Allround. Hij is al jaren de opleider en technisch mentor van de stichting Botter ZS13.

150 jaar botter ZS13
In 2020 bestaat de botter ZS13 150 jaar en is de huidige stichting 20 jaar actief. Dubbel feest dus! Over de viering hiervan volgt later meer informatie.

Lees het gehele artikel op de bron: Zwartsluis Actueel