Gezamenlijk Groot Pleziervaartbewijs halen voor liggers Stichting Erfgoedhavens Rotterdam

Er zijn steeds meer scheepseigenaren die met veel plezier aan boord wonen maar het varen met hun schip nog niet onder de knie hebben. In een gezamenlijk project met ScheepsWijs en de liggers wil Stichting Erfgoedhavens Rotterdam daar wat aan doen.

Het is voor elk schip goed als er mee gevaren wordt. Dat geldt ook voor een schip waar je op woont. Maar hoe kom je aan de benodigde ervaring? Misschien heb je zelfs het Groot Pleziervaartbewijs nodig? Als je schip langer dan 25 meter is, mag je zonder dat papier niet het water op. In de Erfgoedhavens van Rotterdam liggen steeds meer scheepseigenaren die heel graag willen varen, maar dat niet kunnen of niet mogen. Dat is niet goed voor de haven en niet goed voor het behoud van de historische schepen.

Samen aan de slag om te gaan varen
Rein Schuddeboom, directeur van Stichting Erfgoedhavens Rotterdam: “We willen hier wat aan doen. De laatste jaren zien we steeds meer scheepseigenaren die niet met hun schip kunnen varen. We organiseren nu samen met ScheepsWijs een vaartraining voor deze groep. De scheepseigenaren gaan aan de slag om met hun eigen schip te leren varen, ondersteund door andere schippers uit de haven met ervaring en papieren. ScheepsWijs zorgt voor structuur in de opdrachten en geeft de examentraining voor de theorie- en praktijkexamens. Vanuit de haven zorgen wij ervoor dat er uitwisseling mogelijk is tussen de schippers.”

Vorige week dinsdag kwamen 25 scheepseigenaren en de twee havenmeesters bij elkaar voor een informatiebijeenkomst. Zo’n 17 schippers gaven aan mee te willen doen aan de training. In november beginnen de deelnemers al met de eerste theorielessen. Beide havenmeesters doen ook mee. Rein Schuddeboom: “De kracht van dit plan is dat de schippers het in groepsverband doen. Dat geeft ook een extra dimensie aan de sociale cohesie in de haven. Het is een hele klus om je schip goed te leren varen of het Groot Pleziervaartbewijs te halen. Als je dat samen doet, heb je veel meer kans dat het gaat lukken.”

De kracht van samen leren
Marianne van der Linden van ScheepsWijs: “Een paar praktijklessen van een ervaren buurman is niet genoeg. Ook de ‘ouwe binnenvaartschipper’ die af en toe met je mee wil varen, begrijpt na een week niet waarom je het nog niet kan. Hoe krijg je vertrouwen? Je schip in de vingers? Dat kost best veel tijd en lukt alleen als je het gestructureerd aanpakt. Maar vooral samen met andere schippers. De kracht van samen leren is onvoorstelbaar, je leert sneller en houdt het langer vol. Het is leuker.”

Ook voor andere havens 
Havens, verenigingen of havenmeesters die willen weten hoe Stichting Erfgoedhavens Rotterdam en ScheepsWijs de training hebben opgezet, kunnen terecht bij Marianne van der Linden info@scheepswijs.nl voor meer informatie. 

Lig je in Rotterdam?
Er is nog ruimte voor enkele deelnemers met een eigen schip in de Erfgoedhavens van Rotterdam. Hier vind je er meer informatie over: http://www.scheepswijs.nl/rotterdam

Afbeelding: een deel van de erfgoedhavens Rotterdam, © erfgoedhavensrotterdam