Stichting Adviesorgaan Traditionele Vaartuigen erkend door ILT

Vorige week ontving de Stichting Adviesorgaan Traditionele Vaartuigen (ATV) van ILT de erkenning als ‘erkend deskundige voor de advisering ten aanzien van traditionele vaartuigen’. ATV gaat met deze erkenning ILT adviseren of een schip kan worden gecertificeerd als Traditioneel Vaartuig volgens artikel 24 van ES-TRIN.

Sinds 30 december 2018 moeten pleziervaartuigen van 20 meter of langer (of als lengte x breedte x diepgang 100 kubieke meter of meer is) over een Certificaat van Onderzoek (CvO) beschikken. Gebruik maken van overgangsregelingen is niet langer mogelijk. De opties voor een traditioneel schip of replica zonder CvO zijn nu om te certificeren als nieuw schip (dus aan alle huidige eisen voldoen) of certificeren als Traditioneel Vaartuig (beschreven in Hoofdstuk 24 van ES-TRIN).

De oprichting van ATV was in eerste instantie een initiatief van de Federatie Varend Erfgoed Nederland FVEN, maar staat daar nu helemaal los van. ATV heeft in overleg met ILT een kwaliteitsborgingssysteem opgezet waarbij met name de onafhankelijkheid van bestuursleden en experts zwaarwegend is. Het bestuur bestaat uit Hendrik Boland als voorzitter, Hans Faber is secretaris en Thedo Fruithof is penningmeester. Voor de oprichting van de ATV heeft ILT een subsidie gegeven waardoor de stichting als een vrijwilligersorganisatie aan de gang kan.

De basis van het systeem is een zogenaamd Vaartuig Informatie Beoordeling Advies (VIBA) formulier. Na een overeenkomst tussen scheepseigenaar en ATV zal de eigenaar aangeven waarom zijn of haar schip in aanmerking komt als Traditioneel Vaartuig volgens artikel 24 van het ES-TRIN en derhalve behouden zou moeten worden. Twee onafhankelijke experts beoordelen deze informatie en koppelen dit terug aan het bestuur, die een advies aan ILT formuleert over de status van het schip in het kader van artikel 24.

Indien dit een positief advies is kan de scheepseigenaar met ILT en/of een certificerende instantie een veiligheidsconcept en een gebruiksconcept uitwerken, dat door de Commissie van Deskundigen (=ILT) moet worden goedgekeurd en kan leiden tot een certificaat als Traditioneel Vaartuig met uitzonderingen op de regels voor nieuwe schepen.

ATV heeft inmiddels 9 aanvragen in behandeling gekregen, waarvan inmiddels één (positief) advies is uitgebracht, één een lopend project is en 7 aanvragen in verschillende stadia van informeren zitten.

Nu de erkenning rond is zal binnenkort een website voor meer informatie worden gerealiseerd. Voor meer informatie kan je nu contact opnemen met Hans Faber: jm.faber@hetnet.nl of tel 06 543 679 72.

Bekijk hier de artikelen in het ES-TRIN die hierbij van belang zijn.