Nieuws

Fluitschip van afvalplastic: ’Omdat het niet kan’

FVEN
EOC

,,We gaan iets knotsgeks doen. Een VOC-fluitschip bouwen van afvalplastic. Simpel omdat het niet kan.’’ In een wervend filmpje voor zijn project Clean2A vertelt Zaankanter Edwin ter Velde met aanstekelijk enthousiasme over het project dat hij en zijn vrouw Liesbeth zijn gestart in Hoorn. Morgen worden de handtekeningen gezet onder een gebruikscontract voor de grond waar ze een werf voor schepen van afvalplastic gaan vestigen. Eigenaar Ooms Bouw en Ontwikkeling stelt als sponsor een baai en een landtong in Marina Kaap Hoorn ter beschikking voor het project. In september begint de bouw van het eerste werkbootje van afvalplastic.

In Hoorn, maar ook in andere steden zoals Zaandam en Amsterdam, worden ’stadsjutters’ geworven. Die pikken bepaalde soorten kunststof uit de afvalstroom, of het nu thuis uit de vuilnisbak is of van de straat. Ze maken die schoon en knippen ze aan stukjes, die worden omgesmolten om de grondstoffen te vormen voor de benodigde planken. Iedereen mag meebouwen: jong of oud, kansrijk of ’met een afstand tot de arbeidsmarkt’.

Er komen twee gebouwen: een informatiecentrum en een zaagloods. De schepen worden in de open lucht opgebouwd.

Voor het zo ver is dat de geschiedenis herleeft en een in Hoorn gebouwd fluitschip het ruime sop kiest, moet een aantal moeilijkheden worden overwonnen. Met zijn uitspraak ’simpel, omdat het niet kan’ doelt Ter Velde op het feit dat het nog een hele toer wordt om met materialen van afvalplastic dezelfde ’stijfheid’ te krijgen als eikenhout heeft. ,,Een mast van dit materiaal blijft niet staan.’’

De oplossing zoekt hij samen met specialisten ’uit de top van de polymerenindustrie’.

Er is inmiddels een campagne gestart voor ’stadsjutters’: die hebben de opdracht om vanaf juli in Hoorn, Zaanstad en op termijn ook in andere Noord-Hollandse steden zoals Amsterdam, plastic te gaan inzamelen. Niet alle soorten kunststof zijn bruikbaar: ze krijgen training om de soorten PET, PE en PP te herkennen. Die soorten worden gesorteerd, gewassen en in stukjes geknipt om te worden verwerkt tot planken.

Lees het uitgebreide artikel op de bron: NHD