Nieuws

Even voorstellen: Visserij- en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem

EOC
FVEN

In de rubriek “Even voorstellen” van Brabant Cloud stelt elke maand een van onze deelnemers zich voor. Deze maand maken we kennis met Visserij-, en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem. Door hun collectie te digitaliseren willen zij de riviervisserij en de ambachten die hierbij horen doorgeven aan het nageslacht. Een gesprek met woordvoerder Frans Heijlaerts.

Vertel iets over je instelling
Wij zijn het Visserij-, en Cultuurhistorisch Museum Woudrichem. Ons museum bevind zich in het oude Arsenaal van de vestingstad Woudrichem. Woudrichem is vanouds een strategisch gelegen plaatsje aan de oever bij de splitsing van de rivieren Maas en Waal. Tevens ligt het aan de grens van Brabant met Gelderland en Zuid-Holland. Pas in 1955 is het predicaat ‘vesting’ opgeheven en is defensie vertrokken, als één van de laatste vestingen van Nederland. Van oudsher vind hier heel veel visserij plaats.

Onze missie is om het cultureel erfgoed, maar vooral de riviervisserij onder de aandacht van het publiek te brengen. Wij zijn het enige museum, dat zich speciaal richt op de riviervisserij. Ook streven we het doel na, om de oude ambachten die een relatie hebben met de riviervisserij, door te geven aan ons nageslacht.

Hoe probeer je de doelen van je instelling te bereiken?
De doelen die we hebben gesteld proberen we op verschillende manieren te bereiken. Ten eerste zijn er in ons museum zijn allerlei items te vinden, die een directe relatie hebben met de riviervisserij. Ook zijn er filmpjes gemaakt die, via diverse in het museum opgestelde keuzeschermen, uitleg geven over de riviervisserij en alles wat daar bij hoort.

Ten tweede organiseren we diverse workshops om de ambachten, die een directe relatie met de visserij hebben, door te geven. Onze vaste, jaarlijkse workshops zijn: zeilmaken, touw splitsen/knopen en nettenbreien. Met enige regelmaat demonstreren we ook: Manden vlechten, Smeden, Touwslaan, masten en blokken maken, staaldraad splitsen en klinken. Manden lijken hierbij misschien een vreemde eend in de bijt, maar de eerste fuiken werden in de prehistorie al van wilgentenen gemaakt. Nieuwsgierig? Kom gerust eens kijken!

Ten derde zijn er vrijwilligers die zich bezig houden met de cultuurhistorie: Een enthousiaste groep dames houdt zich bijvoorbeeld bezig met het breien van visserstruien en mutsjes. Een andere groep vrijwilligers houdt het visbakken in ere. Dit doen zij door niet op een gewone kookplaat vis te bakken, maar op de ouderwetse manier een houtkacheltje, een zogenaamd “vuurduveltje”.

Tot slot gaan we “de boer op” met onze doelen: in een poging om het besef voor erfgoed bij de jeugd aan te wakkeren, hebben we drie lesprojecten voor de scholen in Altena (soms komen ze zelfs van buiten Altena). Scholen kunnen dan hun lespakket bij het museum opvragen, op school behandelen en vervolgens naar het museum komen ter afronding.

Lees het uitgebreide artikel op de bron: Brabant Cloud