Ellen ten Damme schreef speciaal lied als ode aan Harderwijk en haar Botters

Het lied dat zangeres Ellen ten Damme aan Harderwijk en haar botters heeft opgedragen, is met groot enthousiasme ontvangen in de oude vissersstad. ‘Wat een prachtige ode aan onze stad. Dank Ellen’, tweet burgemeester Harm-Jan van Schaik. Het lied ‘De H van Harderwijk’ is gemaakt voor het Erfgoedfestival dat deze maand op diverse plekken in Gelderland wordt gehouden.

De bekende zangeres dook in juni een week lang in het visserijverleden van Harderwijk. Dit deed ze onder de vleugels van de Botterstichting, die haar op sleeptouw namen. Ten Damme is dit jaar hoofdartiest van het jaarlijkse Erfgoedfestival, dat afgelopen weekend begon, en liet zich in de Gelderse havenstad inspireren voor een nieuw nummer, bedoeld om cultureel erfgoed in de spotlight te zetten.

Zondag vertolkte ze het nummer bij geschiedenisprogramma OVT op Radio 1, dat werd opgenomen in het Openluchtmuseum Arnhem. Als het aan de Botterstichting ligt, komt er een clip bij, vertelt Rob van Luijk van de Botterstichting. ,,In opdracht van het Erfgoedfestival zijn de hele week beelden gemaakt door een professionele cameraman. Het lied is een ode aan Harderwijk, waar een clip goed bij zou passen. De offerte ligt er, we zoeken nog een sponsor voor de financiering en hopen dat deze week voor elkaar te krijgen.”

Emotioneel
De Harderwijker is zeer te spreken over het eindresultaat. ,,Ze had zich er makkelijker van af kunnen maken”, zegt Van Luijk, bij wie het lied emoties oproept. ,,Het gaat niet alleen over het visserijverleden, ze benoemt ook de huidige plekken en kwaliteiten van de stad. En de toekomst. Zo verwijst ze naar de nieuwe wijk die tussen de botterwerf en het dolfinarium moet verrijzen (Nieuwe Waterfront) en de discussie over de nieuwe straatnamen. Die krijgen de bijnamen van oud-vissers en die benoemt ze allemaal aan het eind van het lied. Zonder verleden is er geen toekomst, dat is de puzzel die ze legt. Voor echte Harderwijkers is het allemaal ontzettend herkenbaar. Voor mij is het echt een verbindingslied tussen allerlei partijen in de stad, van horeca tot cultuur.”

Belangeloos optreden
En de perfecte ‘soundtrack’ voor het vernieuwde bottermuseum waarop de stichting haar zinnen heeft gezet. ,,Daar zijn we nu geld voor aan het inzamelen, de verbouwing komt al gauw uit op een ton. Ellen vindt het zo mooi wat we hier allemaal doen dat ze op 5 november belangeloos in de Catharinakapel komt optreden. De avond is bedoeld om geld in te zamelen voor het realiseren van onze plannen. We willen op de huidige Vischafslag een plek maken waar de items die we van het stadsmuseum hebben gekregen na hun verbouwing, een mooie plek kunnen geven. Ellen heeft ons met dit lied een enorme dienst bewezen, ze zet ons in de picture en helpt ons onze droom te realiseren.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: de Stentor

Of bekijk en beluister het lied op Twitter