‘Elk vrachtschip is een woonboot’

De Zwitserse kunstenares Anmari Mëtsa Yabi Wili kocht in 2009 een verlengde spits en verbouwde die tot varend woonschip en platform voor haar artistieke projecten. Ze was in Bazel noch de aangrenzende Franse en Duitse voorsteden welkom. Sinds december 2020 is ze in Nederland om verder aan haar schip te bouwen en nieuwe kunstprojecten op te zetten.

Anmari Mëtsa Yabi Wili uit Luzern, Zwitserland, is pianist, componist, dirigent, performer en beeldend kunstenaar. Ze woonde drie jaar lang met haar jongste kind in Peru, waar ze van dorpsoudsten in de jungle de namen Mëtsa Yabi kreeg, wat in het Shipibo ‘sleutel van de poort tot de schoonheid’ betekent. In Peru besloot ze bij terugkeer in Zwitserland een oud plan te verwezenlijken: wonen op een schip. Waarom? ‘Rust. Maar die kreeg ik niet. Ik wilde onafhankelijk kunnen leven en alles kunnen doen waar en wanneer ik dat wil.’

Terug in Zwitserland zocht ze op websites naar een geschikt schip en vond bij Sjaak Bosma in de verkoophaven Prinsenland in Dinteloord de verlengde spits Barbera, die ze in 2009 kocht en Lorin noemde. De Lorin (44,80 x 5,05 meter, 390 pk Scania) werd in 1951 bij René de Winter in het Belgische Boom gebouwd als Argo.

Lees het gehele artikel op de bron: Schuttevaer.nl, alleen voor abonnees

Foto: Heere Heeresma jr.