Dit wordt de eerste drijvende B&B in Twente

: ‘Had voor dat geld ook een luxe jacht kunnen kopen’

Het is nu nog een kale kajuit. Maar over een tijdje is Vrouwe Cato van alle gemakken voorzien. Mét knusse bedstee. ‘De eerste bed and breakfast op een boot in Twente. Maar hij had voor dat geld ook een luxe jacht kunnen kopen.

Het is een bijzonder transport over het kanaal. De toekomstige bed and breakfast-boot wordt vanaf de steiger bij de Dollegoorbrug met sleepboot over het kanaal geduwd. Met als eindbestemming; de jachthaven in het centrum van Almelo. Daar wordt het oude vrachtscheepje omgebouwd.
Voormalige melkboot

Met een rustig gangetje glijden beide boten langs de bedrijvigheid aan de Turfkade en de nieuwbouw op het Indiëterrein. Onderweg gaan twee bruggen omhoog. Schipper/eigenaar Coen ten Heggeler en zijn vrouw Lyanne maken er een feestje van.

Er is koffie en krentenwegge aan boord. Onderweg vertelt Ten Heggeler dat het om een voormalige melkboot uit Friesland gaat, die in 1916 is gebouwd. „Het scheepje was rijp voor de sloop. Ik heb het gekocht voor de prijs van oud ijzer.” Daarbij gaat het om een gevaarte van 10 ton. „Het is een heel zware boot, die tegen een stootje moest kunnen. Om melkbussen bij de boeren op te halen werd er ook ’s winters dagelijks over de Friese meren gevaren.”


In de papieren
Op een werf in Zwartsluis heeft de nieuwe eigenaar de boot laten restaureren. Een hele klus. „Er zijn nieuwe stalen platen op de romp gelast. De boot is ‘gedubbeld’. Zo heet dat”, legt Ten Heggeler uit. Ook de motor is gereviseerd. De grondige opknapbeurt liep flink in de papieren. „Dat is niet misselijk. Ik had voor dat geld ook een luxe jacht kunnen kopen, met alles erop en eraan.”

Maar daar zou de voormalige bloemist uit Almelo weinig lol aan beleven. Strippen en restaureren van oude boten is zijn passie. „Ik denk dat dit inmiddels mijn dertigste is. Veel verder moet ik niet gaan, want dan zou het wel eens op een scheiding kunnen uitlopen.” Lyanne moet er om lachen. Zij heeft alle waardering voor de bijzondere hobby van haar man. „Het mooie is dat Coen telkens iets nieuws verzint.”

Lees het gehele artikel op de bron: Tubantia