Doesburg verhoogt liggeld oude schepen: ‘Ook toeristen betalen mee aan mooi houden van stad’

DOESBURG – Een stijging van het liggeld voor schepen van de Schepencarrousel met circa 50 procent per 1 januari. Dit is volgens Doesburg nodig om de haven te onderhouden.

Bang dat schippers straks wegblijven is wethouder Arthur Boone niet. ,,Nee hoor. Doesburg is een mooie stad met een prachtige haven. We brengen de prijzen voor schepen van de Schepencarrousel nu meer in balans met die van andere havens. Die lagen hoger”, stelt de wethouder.

Schepencarrousel
De Schepencarrousel is een systeem waarbinnen historische schepen zoals sleepboten, vracht- en zeilschepen voor een periode van maximaal drie maanden in een haven mogen liggen die bij de stichting Schepencarrousel is aangesloten. Doesburg is zo’n haven. Stichtingsvoorzitter Henk Muis noemt de voorgenomen stijging in de Hanzestad fors. ,,Als je uitgaat van een euro per meter per week en je hebt een boot van 25 meter dan is een verdubbeling van de prijs niet fijn”, zegt hij.

Dat Doesburg de prijs omhoog gooit, heeft volgens de wethouder ook te maken met het feit dat deze ligplaatsen inclusief stroomverbruik zijn. De stijgende elektriciteitsprijs wordt doorberekend. ,,We steken veel geld in het mooi maken en houden van Doesburg en de toeristen moeten daar aan meebetalen”, zegt Boone.

Haven vol met markante schepen trekt ook toeristen
Of er in 2022 minder schepen van de Schepencarrousel voor Doesburg kiezen, weet voorzitter Muis niet. Maar hij wijst Doesburg op de waarde van een haven vol met oude schepen. ,,Een gemeenteraad kijkt naar wat een haven heeft gekost en hoe dat terugverdiend moet worden. Snap ik. Maar een haven vol met markante schepen trekt ook toeristen die geld uitgeven in de stad. Ze genieten van de mooie plaatjes. Als er een huis te koop staat in Doesburg, zit er vaak ook een foto van de haven bij. Dat is niet voor niets. Het maakt het huis aantrekkelijker en meer waard.”

Lees het gehele artikel op de bron: Gelderlander

Foto: Schepencarrousel