Nieuws

Dit plan moet noodlijdend Batavialand redden van ondergang

Wat moet er gebeuren om het noodlijdende, versnipperde Batavialand in Lelystad te redden van de ondergang? Er ligt een plan dat het VOC-schip, de scheepswerf en het museum samenvoegt én weer gezond moet maken. Voor de Zeven Provinciën, het nooit afgebouwde schip, dreigt sloop. De wegrottende Batavia moet een opknapbeurt krijgen en – eindelijk – aan land komen.

Wat is het probleem?
Batavialand, in 2017 ontstaan uit een fusie van het museale deel van het Nieuw Land Erfgoedcentrum, de Bataviawerf en het Maritiem depot van de Rijksdienst voor het Cultureel Erfgoed, trekt te weinig publiek. Deze krachtenbundeling moest het museumgebied aan de Lelystadse kust een flinke impuls geven, maar dat lukt niet. Sterker nog, nu een tijdelijke subsidie van de provincie is afgelopen, stevent Batavialand af op een faillissement. ‘Er moet wat gebeuren’, benadrukt Vera Carasso in haar rapport over Batavialand. Zij is eerder dit jaar aangesteld als ‘kwartiermaker’ en heeft onderzocht hoe Batavialand kan overleven.

Waarom loopt Batavialand niet?
‘Waar ging het nou precies over?’ Dat is de vraag die blijft hangen na een bezoek, constateert Carasso. Verder is de entree van het hoofdgebouw ‘niet aantrekkelijk’ en werkt het niet mee dat de Bataviawerf en het museum verspreid liggen. Dan liggen er ook nog twee vrijwel complete scheepswrakken op het parkeerterrein van Batavia Stad; niet bepaald in de loop.

Bovendien heeft het museum problemen op het gebied van isolatie en luchtvochtigheid. Zo erg dat de collectie schade kan oplopen. Er is meer: op de Bataviawerf staat nog het skelet van het (door geldgebrek) nooit afgebouwde VOC-schip De Zeven Provinciën. Een ‘treurige aanblik’, vindt Carasso. De Batavia is wél voltooid, maar rot weg aan de steiger. Dit schip moet snel op het droge komen om het te kunnen behouden.