Dit meissie heb ook honger” – Schiedamse kinderuitzendingen tussen 1940-1946

Onlangs verscheen het boek “Dit meissie heb ook honger – Schiedamse kinderuitzendingen tussen 1940-1946”. Caroline Nieuwendijk beschrijft hierin hoe honderden kinderen tijdens de oorlog en in het bevrijdingsjaar naar gebieden ver van huis gingen om aan te sterken. Voor het vervoer van de kinderen werden vaak binnenvaartschepen gebruikt.

Tijdens de Hongerwinter van 1944-1945 lieten veel ouders hun kinderen vertrekken naar Noord of Oost Nederland waar wel genoeg eten was. Bijna duizend Schiedamse kinderen verbleven korte of lange tijd bij een pleeggezin. Na de bevrijding moesten nog eens honderden kinderen in gewicht aankomen. Sommigen deden dat in Nederland maar ook veel kinderen gingen hiervoor naar het buitenland.

Gemeentearchiefmedewerker Caroline Nieuwendijk schreef op basis van uitgebreid bronnenonderzoek en vele interviews dit boek. Op Historiek kan je een fragment uit het boek lezen over de aankomst en het verblijf van de kinderen in een wildvreemd pleeggezin.

Lees het gehele artikel op de bron: Historiek

Lees ook het artikel van Helmut de Hoogh in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor Schuttevaer-abonnees Dit gaat meer over de binnenvaart in het vervoer van de oorlogskinderen.

Afbeelding: het sleepschip de Cornelia tjokvol kinderen achter de sleepboot op het Noordhollandsch Kanaal onderweg naar Alkmaar. Collectie Regionaal Archief Alkmaar