Nieuws

De laatste emmerbaggermolen

EOC
FVEN

In de rubriek Zuiderburen werpt de Provinciale Zeeuwse Courant wekelijks een blik over de Belgische grens. Deze week: Emmerbaggermolen B1 moet onderdeel worden van het nieuwe Maritiem Museum.

De Vlaamse overheid beschermt de laatste Antwerpse emmerbaggermolen als varend erfgoed. Het gaat om de Emmerbaggermolen B1 die sinds de zomer van 2015 ligt te rusten aan het Kattendijkdok. Maar wat maakt die emmerbaggermolen zo bijzonder? Jef Vrelust legt het uit. Hij is de conservator voor maritieme collecties van het MAS (Museum Aan de Stroom).

,,Dit is de laatste emmerbaggermolen in Antwerpen. De haven is altijd met dat soort tuigen uitgebaggerd. Dit schip werd dus niet gebruikt om de Schelde mee uit te baggeren, het moest de dokken diep genoeg houden”, vertelt Vrelust. ,,In de 19e eeuw al gebruikte de Antwerpse haven deze baggermolens. Toen zag je al die kettingen met daarop emmers. Je komt ook afbeeldingen daarvan tegen op oude schilderijen van het Bonapartedok. In die tijd werkte dat nog via stoommachines. Deze baggermolen is gemaakt in 1972. De aandrijving is diesel-elektrisch. Er zit een elektriciteitscentrale in en dieselmotoren die de ketting laten ronddraaien.”

Helaas zorgde dat voor een hels kabaal. Meteen ook één van de redenen waarom deze baggermolens buiten dienst zijn gesteld. ,,Deze baggermolen werkt nog goed en doet wat die moet doen. Ze waren echter niet energiezuinig en maakten een hels lawaai. Als zo’n baggermolen verderop in de haven werd ingezet, dan kwamen er veel klachten binnen van de inwoners van Zandvliet of Berendrecht. Dat speelde mee in de beslissing om modernere technieken in te zetten. Nu zijn er sleephopperzuigers actief. Dat zijn schepen die met pompen het zand van de waterbodem zuigen.”

De emmerbaggermolen rust aan het Kattendijkdok. Daar aan de Droogdokkensite moet in 2023 het nieuwe Maritiem Museum openen.

Lees het gehele artikel op de bron: de PZC via blendle (€ 0,49)