Toekomst van de Rotterdamse scheepswerf Koningspoort onzeker

De Rotterdamse scheepshelling Koningspoort is ‘een werkend museum, een dorpsplein en een kenniscentrum’. Toeristen komen er massaal op af. Toch is de historische dwarshelling-werf in de Oude Haven in een doodsstrijd verwikkeld.

“De Koningspoort heeft de afgelopen jaren net genoeg gekregen om niet dood te gaan, maar net te weinig om te overleven”, zegt Chris van der Meulen. Hij is een van de vier vrijwilligers die de werf voor historische binnenvaartschepen midden in Rotterdam draaiende houdt.

“Na 30 jaar is alles versleten en moet er opnieuw nagedacht worden over hoe we onze taken het beste kunnen uitvoeren. We willen dat de stad voor de Koningspoort kiest.”

Groot onderhoud
Volgens Chris van der Meulen is een bedrag nodig tussen de tweehonderdduizend en een miljoen euro om groot onderhoud te plegen op de werf. De kraan is verzakt, de kades hebben nieuwe fundering nodig. Daarvoor moet de gemeente opdraaien.

“Wij willen geen bedelaar zijn”, aldus Chris van der Meulen. “De gemeente Rotterdam moet een keuze maken. Vinden ze een werf belangrijk of niet. Dit kan niet langer van vrijwilligers afhankelijk zijn.”

Structurele oplossing
Wethouder Said Kasmi (D66) van Cultuur zegt de Koningspoort een warm hart toe te dragen. “Daarom hebben we besloten de werf ook de komende anderhalf jaar financieel te ondersteunen.” Hij erkent dat dat nog geen structurele oplossing is, maar de stad kiest ervoor op zoek te gaan naar marktpartijen die zich voor langere tijd aan de werf willen verbinden.

Wat hem betreft moet de structurele oplossing van commerciële partijen komen, en niet alleen vanuit de gemeente. Kasmi noemt het Rotterdams Havenbedrijf als een van de gegadigden om de werf overeind te houden.

Lees het gehele artikel op de bron: Een Vandaag, met een uitgebreide video

Foto: Een Vandaag