Nieuws

De Bonaire: een icoon in Den Helder

EOC
FVEN

Er is maar één object in Den Helder dat het verdient om icoon genoemd te worden, vinden de schrijvers van een boek over historisch marineschip Bonaire. ’De stad moet het schip die status geven’

Een gigantische bolder bij het NS-station in het centrum van Den Helder. Een joekel van een kunstwerk dat mogelijk wordt gebouwd op de Helderse zeedijk. Ze worden beide iconen genoemd. Twee Helderse schrijvers betogen dat er maar één object in Den Helder dat het verdient om icoon genoemd te worden.

Een argeloze bezoeker van Willemsoord zou bij het zien van stoomschroefschip Bonaire in Dok 1 op Willemsoord kunnen denken ’ah, leuk oud schip’. En vervolgens doorlopen. Maar volgens schrijvers Jan Klootwijk en Dick Vries is de Bonaire niet zomaar een oud schip. Het is hét icoon waar Den Helder zich mee moet profileren.

Zij kunnen die stelling onderbouwen. In hun net verschenen boek over de Bonaire duiken Klootwijk en Vries in de geschiedenis van het schip. Zij schetsen de 19-eeuwse context waarin volgens hen naar het schip moet worden gekeken: de technische ontwikkelingen die door de industriële revolutie in een stroomversnelling kwamen, spraakmakende Nederlandse ingenieurs en politici, de ontwikkeling van de particuliere scheepsbouw en de inzet van marineschepen in de voormalige koloniën. Zij vertellen over de reizen van de Bonaire naar Suriname en de Nederlandse Antillen, naar Egypte. Maar ook over de periode dat de Bonaire werd omgebouwd tot logementschip voor de Aspirantenschool in Dordrecht. Dat het schip in 1884 werd gebruikt voor visserijtoezicht, is ook allemaal in het boek te lezen.

Achtergrond
Het belang van de Bonaire voor Den Helder moet volgens Dick Vries worden bezien tegen de achtergrond van de inspanningen die de stad zich getroost om de stad zijn allure terug te geven: ,,Een stad is volgens ons aantrekkelijk als je mooi opgezette nieuwbouw hebt en zuinig bent op je erfgoed. De gemeente wil Willemsoord en de Stichting Stelling Den Helder in één erfgoedorganisatie onderbrengen. Dan ben je bewust bezig met je monumentenbeleid. Willemsoord is eigenlijk het hart van de stad. Den Helder is in de negentiende eeuw om de werf heen gevormd. De Bonaire, ook uit de negentiende eeuw, moet je daar een plek in geven.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD Premium, alleen voor abonnees
Foto: Creative Commons