Ambachtelijk meesterschap in beeld met nagesprek over de Hugo Grotius

Het Ambacht in Beeld Film Festival is jaren een groot succes in Zaandam en Amsterdam. Zes van de beste internationale documentaires over ambachtelijk meesterschap zijn op 7, 8 en 9 december in Theater Zuidplein te zien. Na afloop van elke film is er een nagesprek met een Rotterdamse maker.

Voor het Varend Erfgoed is wellicht interessant de tweede film op dinsdag 8 december, de prachtige documentaire ‘Vanishing Sail’ over één van de laatste scheepsbouwers op het Caribische Antigua.

In de prachtige documentaire Vanishing Sail maak je kennis met scheepsbouwer Alwyn Enou, één van de laatste scheepsbouwers die het vak beheerst zoals het al generaties is overgeleverd. Alwyn nadert de zeventig en er komen geen orders meer binnen. In zijn ultieme poging het ambacht te laten voortbestaan bouwt hij nog een allerlaatste keer een zeilboot, in de hoop dat zijn zoons het vak willen leren en voortzetten.

Volg drie jaar uit het leven van de scheepsbouwer, waar wanhoop en vooruitgang dicht bij elkaar liggen. Van het verslepen van omgehakte bomen tot de uiteindelijke ceremoniële lancering van de zeilboot te water, er gloort licht aan de horizon: het deelnemen aan een regatta.

Deze documentaire wordt gevolgd door een nagesprek met scheepsrestaurateur Bart Vermeer en projectmedewerker Angelique van Haeren over de restauratie van de Hugo Grotius. De Hugo Grotius is een uniek Nederlands zeilend rijnschip uit 1883 dat wordt gerestaureerd, verduurzaamd en geschikt gemaakt voor cultuur & onderwijsprogramma’s.

Kijk hier voor meer info