Een droom die uitkomt: tjalk ‘De Goede Verwachting’ te water in Stavoren

Toen Romke Blaauw uit Stavoren een schip kon kopen met een ligplaats hoefde hij er niet lang over na te denken. Het is namelijk zijn grote droom, wonen en varen op een tjalk. Maar met de koop was hij nog niet klaar. Er moest een hoop aan het schip gedaan worden. Een nieuwe roef, wanden van ouwe vloeren, een fris likje verf. Een volledig nieuw schip moest er bijna komen. Romke, zijn zus, vader en vrienden hebben er twee jaar aan gewerkt. Maar zaterdagochtend was het zover. De tjalk kon het water in.

“Dit is toch schitterend”, zegt Romke Blaauw terwijl een grote kraan zijn tjalk van een vrachtwagen tilt. Romke krijgt een vaste ligplaats in de haven van Stavoren. Het schip van 22 meter trekt een hoop toeschouwers. “Dat zijn voor de helft vrienden van me”, zegt Romke met een grote glimlach.

“We hebben met z’n allen twee jaar lang gewerkt aan het schip. Ik wil er op wonen en er ook mee zeilen. Vooral van dat laatste hebben we een hoop werk gehad, want we moesten veel verbouwen. Dat we met deze groep dit nu gedaan hebben, maakt mij enorm trots.” Romke onderbreekt zijn verhaal even om via de walky-talky de chauffeur van de kraan toe te spreken. “Het is uniek dat iemand van mijn leeftijd dit kan doen. Ik ben zo blij.”

Lees het gehele artikel met video op de bron: Omroep Friesland

foto: Piet Blaauw