Corona-perikelen drukken stempel op vaarseizoen museumreddingboten

Het is genoegzaam bekend; de maatregelen die door de Corona-besmettingen werden opgelegd, dwongen natuurlijk ook de stichting Museumreddingboot Terschelling om tot 1 juni met de museumreddingboten voor de kant te blijven liggen.

Daarna kon met de ‘Brandaris’ worden gevaren, mits de gasten voldoende afstand tot elkaar en de bemanning zouden kunnen houden. Er werden looproutes op het dek gemarkeerd en twaalf zitplaatsen over het schip verdeeld. In allerijl werden nog twee bankjes bijgemaakt om het de gasten zo comfortabel mogelijk te maken. De stuurhut werd uitsluitend toegankelijk voor de bemanning. Bij de loopplank kon men de handen desinfecteren en na afloop van een tocht maakte de bemanning de railing en andere objecten schoon.

Voor de ‘Jhr. J.W.H. Rutgers van Rozenburg’ konden echter amper zes plaatsen ‘Coronavrij’ worden gemaakt, terwijl de bemanning feitelijk te dicht op de gasten zou staan. Daarom is besloten de ‘Rutgers’ tot nadere aankondiging in de winterstalling te laten staan. Alle reeds geplande afvaarten werden door de ‘Brandaris’ overgenomen. De vier demonstraties met de paardenreddingboot ‘Secretaris Schumacher’ moesten helaas ook worden geschrapt.

Na 1 juni was er gelukkig veel belangstelling voor de vaarexcursies en kon het gebroken seizoen nog voor een deel worden goedgemaakt.

Bron: nieuwsbrief Stichting Museumreddingboot Terschelling

Afbeelding; de ‘Brandaris’ doorklieft de golven van de Waddenzee tijdens een rondvaart met gasten, foto: Andries Vrieswijk