City of Adelaide nadert deadline, replica Buffalo wordt afgebroken

De twee meest iconische houten schepen in Zuid-Australië worden in hun bestaan bedreigd. De één wordt geconfronteerd met sloop en de andere moet op zoek naar een andere plek. ‘S Werelds oudste klipperschip, de City of Adelaide, heeft een deadline om van haar huidige locatie in Port Adelaide te verhuizen. Maar de bekende replica Buffalo in Glenelg in het westen van Adelaide zal volgende week worden gesloopt. De HMS Buffalo-replica, die in 1980 werd gebouwd en als restaurant werd gebruikt, raakte de laatste jaren in verval. Hoewel het geen echte boot is, heeft het lang in ondiepe wateren langs de rivier de Patawalonga gezeten. Het ontwerp lijkt op het schip dat in 1836 de eerste lichting Europese kolonisten naar Zuid-Australië bracht.

Ondanks plannen voor herontwikkeling van de Buffalo stelde burgemeester Amanda Wilson van Holdfast Bay, dat ze het schip geen reëele kans meer gaf. Volgens haar zou het opknappen te duur worden, en was er ook te weinig belangstelling voor een dergelijke replica. Ze tekende voor een sloopvergunning voor de Buffalo.

Ondertussen heeft de Zuid-Australische Transportminister Stephan Knoll de eigenaren van de 155-jarige CITY OF ADELAIDE tot maart gegeven om het van Dock One naar een ander deel van de haven te verplaatsen, bekend als “Dock 2” in Port Adelaide. Het is gelegen aan de noordzijde van de Tom ‘Diver’ Derrick Bridge over de haven en is moeilijk toegankelijk vanuit het historische deel van Port Adelaide. De directeur van de Adelaide Presidation Trust, Peter Christopher vindt dat de regering en de gemeente ‘een gebrek aan interesse’ hadden getoond voor het historische schip. Hij wil liever dat het schip wordt verplaatst naar een regionale stad of interstate dan naar een dergelijke “ontoegankelijke” locatie. Port Augusta in het noorden van SA heeft eerder al belangstelling getoond voor het schip.

Het schip bracht duizenden migranten naar Zuid-Australië in de 19e eeuw maar werd aan de oevers van een Schotse rivier achtergelaten voor tientallen jaren. Met veel moeite werd het schip enige jaren terug naar Australië getransporteerd.

RVEN
EOC