Nieuws

Van Waningprijs 2022 voor Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen

FVEN
EOC

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de Van Waningprijs 2022 tijdens de Voorjaarsbijeenkomst in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen op zaterdag 9 april uit te reiken aan de Stichting Onderdak Nautische Erfgoed Wieringen.

De Van Waning Prijs is in 1966 ingesteld door wijlen ons ere-bestuurslid de heer C.J.W. van Waning. De prijs wordt als wisselprijs toegekend aan degene die een bijzondere prestatie heeft geleverd met betrekking tot de organisatie of geschiedschrijving van evenementen van Stichting en Vereniging. Eén en ander in de ruimste zin van het woord.

Nieuw gebouw aan de haven ter ondersteuning van Varend Erfgoed
In augustus 2021 is in de Historische Hoek van de Vissershaven van Den Oever een nagelnieuw gebouw, De Havenboet, geopend door burgemeester Rian van Dam. Het gebouw gaat dienst doen als werkplaats en ontmoetingsruimte. De Stichting Onderdak Nautisch Erfgoed Wieringen (ONEW) is eigenaar van dit gebouw en ondersteunt daarmee de activiteiten die er rond de schepen uit de Historische Hoek plaatsvinden.

Wieringen was vroeger als eiland volledig afhankelijk van scheepvaartverkeer en telde in 1905 een vloot van 202 schepen, waaronder de bekende Wieringer aken. De ONEW heeft de afgelopen jaren met veel vrijwilligers en steun van sponsoren, de mogelijkheden gecreëerd om de nautische geschiedenis van Wieringen en haar schepen uitgebreid aan het grote publiek te presenteren.

In de haven bij De Havenboet zijn ligplaatsen voor de 3 varende monumenten; 2 Wieringer aken (WR4 en WR173) en een kleiner Skuutje WR60. Ook zijn er plaatsen beschikbaar voor gastschepen. De WR60 en de WR4 zijn door Kees Hos, één van de bestuursleden, eigenhandig in hun oude luister gerestaureerd en nu ondergebracht in eigen stichtingen, die het voortbestaan van de schepen waarborgen. De andere bestuursleden hebben op het organisatorisch terrein hun sporen zeker verdiend.
Door de jaren heen is veel kennis vergaard, die nu in een prachtige omgeving verder kan worden uitgedragen. Belangrijk voor de hele wereld van de erfgoedschepen. Ook worden praktische cursussen georganiseerd op het gebied van het varen met de schepen en bijvoorbeeld ook van het naaien van zeilen van vlasdoek.

Met dit alles levert het bestuur van de stichting ONEW een belangrijke bijdrage aan de doelstellingen van de Stichting Stamboek Ronde en Platbodemjachten.

Lees het gehele artikel op de bron: SSRP

Bekijk hier de website van ONEW

Het multifunctionele gebouw aan de haven van Wieringen