Nieuws

W.H. de Vosprijs 2022 toegekend aan Laurens Vehmeijer

EOC
FVEN

Het bestuur van de Stichting Ronde en Platbodemjachten (SSRP) heeft besloten de W.H. de Vosprijs 2022 tijdens tijdens de Voorjaarsbijeenkomst in het Zuiderzee Museum in Enkhuizen op zaterdag 9 april uit te reiken aan Laurens Vehmeijer.

De W.H. de Vosprijs wordt toegekend aan diegene die zich bijzonder verdienstelijk heeft gemaakt voor het door de Stichting nagestreefde doel, dan wel blijk heeft gegeven van uitermate grote zorg en toewijding bij het onderhoud en de instandhouding van zijn of haar jacht. De prijs is een glazen herinnering, met daarin weergegeven de afbeelding van het zilveren model van de Lemsteraak ‘De Onrust’, dat zich in het Fries Scheepvaart Museum bevindt.

IJzerentjotter uit 1898
De laatste paar honderd jaar zijn er honderden kleine zeilende werkbootjes gebouwd op vele kleine werfjes. Natuurlijk in hout, maar vanaf 1900 ook in ijzer. Ze werden niet alleen voor het werk gebouwd, maar ook voor het plezier. Helaas zijn vooral van de ijzeren scheepjes weinig overgebleven. Rond 1898 werd in Britswerd op de werf van G.S. van der Werf en Zonen een tweegangs tjotter in ijzer gebouwd, geklonken, fraai van lijn en zeer degelijk van uitvoering. Later duidelijk herkend als product van deze werf vanwege het prachtige snijwerk op de bedel- en hennebalk, helmhout en roer. Tot 1972 is de geschiedenis van de tjotter onduidelijk. Onder de naam De Wylde Bearch, die ze al jaren heeft, wordt ze ingeschreven in het stamboek en krijgt plaquette 703. Van de jaren daarna hebben we de geschiedenis redelijk in beeld.

Klinken bij Stofberg

Restauratie bij Stofberg
In 2021 koopt Auke van der Meer in Wartena haar, wanneer ze al een paar jaar dienst doet als bloembak in Makkum. Het gesneden houtwerk werd gelukkig op een veiliger plaats bewaard. Auke gebruikt het casco van de tjotter als publiekstrekker op beurzen en weet in 2017 Laurens Vehmeijer te interesseren haar te kopen. De nieuwe eigenaar wil dat de tjotter origineel wordt gerestaureerd en gaat daarvoor naar Stofberg in Enkhuizen, waar ze het ‘oude’ klinken tot in de perfectie beheersen. Het casco wordt op fraaie wijze weer in de oude vorm opgebouwd.

Daarna gaat de De Wylde Bearch weer terug naar Wartena waar Auke van der Meer de rondhouten maakt en Hans Sinnema het geheel prachtig heeft afgetimmerd. Stofberg maakt vervolgens de restauratie af en wordt ze weer met de oude katoenen zeilen getuigd. In de zomer van 2021 vaart de tjotter onder de nodige belangstelling weer in volle glorie!

Laurens Vehmeijer heeft dit alles met veel toewijding mogelijk gemaakt en er voor gezorgd dat het geweldig mooi en cultuur-historisch verantwoord scheepje een aanwinst is voor de vloot. Een prachtig voorbeeld van de historisch scheepbouw in Nederland, een kunst die men gelukkig nog niet is verleerd. Hiermee heeft Laurens Vehmeijer een bijdrage van niet in te schatten betekenis geleverd aan de doelstellingen van het Stamboek, waarvoor het bestuur hem zeer erkentelijk is en op deze wijze de unieke verbintenis met het Stamboek wil benadrukken.

Lees het gehele artikel op de bron: SSRP

Afbeelding: de Wylde Bearch weer in het water in 2021