Vierentwintig uur zeilen in een zeilpunter: een marathonrace in Giethoorn

Zeilvereniging ’t Wiede organiseert een zeilmarathon op het Bovenwiede. Vierentwintig uur lang zeilen verschillende teams zoveel mogelijk rondjes op het water en het team met de meeste rondjes wint. Er hebben zich inmiddels al 20 teams aangemeld voor de 24-uursrace op 21 en 22 mei.

Prachtige belevenis
Zeilvereniging ’t Wiede heeft zich als doel gesteld om de eigenaren van deze punters aan te sporen om er vaker mee te varen. Zeilen in een punter, een schip dat gemaakt is voor het varen in de Kop van Overijssel, is een prachtige belevenis. De zeilvereniging wil dat iedereen graag laten ervaren. Naast de wedstrijden op de zondagochtend en de massale teamwedstijd in de zomer, worden er steeds meer activiteiten georganiseerd voor de punterzeilers. En die lijken bij een steeds groter publiek aan te slaan!
Toneelgroep Dwarsgracht brengt klucht ‘High tea in bakkerijk van Schie’ op de planken.

Simpel idee
Dat de zeilvereniging geen gebrek heeft aan frisse ideeën, blijkt ook weer dit voorjaar. Een klein groepje enthousiaste vrijwilligers heeft het plan opgevat voor een 24-uursrace in de punter. Het idee is simpel: vanaf de start, op zaterdagmiddag 21 mei om 16:00 uur, tot aan de finish, op zondagmiddag om 16:00 uur, moeten de teams zoveel mogelijk rondjes varen op het Bovenwiede. Het team dat de meeste rondjes heeft gevaren, heeft gewonnen. Elk team bestaat uit één boot met maximaal 4 zeilers, die elkaar mogen afwisselen.

Vertier rondom de race
Het zal voor de teams een behoorlijke uitdaging worden om hun punter 24 uur lang te blijven zeilen. Het wordt uitputtend, het wordt windstil, het wordt druk, het wordt koud, het wordt doodstil, maar saai wordt het zeker niet. Tijdens de wedstrijd zal er namelijk op en rondom het water veel te beleven zijn. Met muzikale optredens van De Radiators en Easy & Free zullen zowel deelnemers als toeschouwers worden vermaakt. Daarnaast zullen de zeilen van de punters in de nacht worden voorzien van honderden led lampjes, wat een prachtig schouwspel belooft te worden. Ook op zondagmiddag zullen er bij het Kraggenhuis tal van activiteiten worden georganiseerd voor jong en oud, met de punter in de hoofdrol. Inmiddels zijn er al vele vrijwilligers actief om alle verschillende activiteiten rondom de wedstrijd te organiseren.

Lees het gehele artikel op de bron: Steenwijker Courant

Kijk hier voor meer info