Nieuws

Ynze Scheffer (1940) groeit op op Urk, gaat varen maar is geen visserman

De ouders van Ynze Scheffer kwamen uit Harlingen en zijn vader was werkzaam bij de Zuiderzeewerken. Hij voer op de “Breezand” en werkte mee aan de Afsluitdijk en de dijk van de Noordoostpolder. In 1940 was hij gestationeerd in Enkhuizen en daar zag Ynze het levenslicht. Al vrij snel daarna verhuisde het gezin naar Urk, waar vader sluiswachter werd op de sluis bij het gemaal. In één van de sluiswachterswoningen even buiten Urk groeide Ynze Scheffer op.

Na school ging Ynze bij de Koninklijke Marine werken en werd hiervoor 1,5 jaar naar Nieuw Guinea uitgezonden. Hij werkte daar bij de hydrografische dienst, die zich o.a. bezighield met het in kaart brengen van de Arafurazee. Dit is de zeestraat tussen Australië en Papoea Nieuw Guinea. Ook leerde hij duiken bij de Marine, iets wat later goed van pas kwam in zijn eigen bedrijf. Weer terug in Nederland en op Urk reisde hij altijd met de motor heen en weer tussen Urk en Den Helder.

In 1961 trouwde hij met Alie Hakvoort en omdat hij bij de Marine maar eens in de maand het hele weekend vrij had, besloot Ynze de Marine te verlaten. In 1963 ging hij vissen op de Noordzee bij zijn schoonvader op de UK 36. Helaas viel hier toen geen droog brood mee te verdienen omdat veel tong door de strenge winter van 1962/63 dood gevroren was of op zijn minst aangetast door de kou. Ze vingen de eerste tijd hele netten vol dode tong en tong met rare plekken en daarna bijna niets meer. Het vissersleven van Ynze was dus van korte duur. Hij stapte over naar het baggerwerk en voer op een zandzuiger van de firma Boltje en Zn uit Zwolle.

In 1969 vond Ynze het tijd worden voor een eigen bedrijf. Met wat hulp van zijn ouders koopt hij een sleepboot. Hij noemt de boot “Zephirus” naar de god van de Westenwind en gaat aan de slag. Eerst werkt hij veel in Rotterdam aan de eerste Maasvlakte. Daar was zijn schoonvader inmiddels bakkenschipper bij een baggerbedrijf. Ook was hij betrokken bij de werkzaamheden aan de dijk tussen Enkhuizen en Lelystad. Zo was hij erbij toen het laatste sluitgat dicht ging van de Houtribdijk, zoals zijn vader betrokken was bij de dichting van het laatste gat in de Afsluitdijk.

Lees het gehele artikel op de bron: MijnZuiderzee