Evenementen

Kamper Kogge doet Scheveningen aan

De Kamper Kogge heeft zaterdag 4 mei Scheveningen aangedaan en trok daar veel bekijks. De replica van een middeleeuws handelsschip was onderweg naar België, waar de havenfeesten van Blankenberge en Oostende worden bezocht.

De Kamper Kogge is eigendom van de Stichting Hanze Kogge uit Kampen die bestaat uit vrijwilligers. Het zeilschip is een nauwkeurige reconstructie van een middeleeuwse kogge uit 1334, die op de bodem van de IJssel bij Kampen is gevonden. Het Nederlands Instituut voor Scheeps- en onderwater Archeologie (NISA) in Lelystad maakte het bouwontwerp voor de Kamper Kogge.

Voor de bouw tussen 1994 en 1998 werd 150 kubieke meter eikenhout gebruikt afkomstig uit Denemarken, Frankrijk en Nederland. Aan de bouw werkten vier jaar lang ruim 65 mensen onder leiding van Sars Houtbouw. Het schip is 22,50 meter lang en 7,80 meter breed. De diepgang in ballast bedraagt twee meter. De hoogte van de mast boven de waterlijn is 21,50 meter. De lengte van de ra is 13 meter. De snelheid onder zeil bedraagt 4 tot 5 knopen. Sinds de eerste tocht in 1998 zijn veel havens in Nederland aangedaan en tochten gemaakt naar België, Groot-Brittannië, Noord-Duitsland en Denemarken.

Lees dit artikel in de Schuttevaer (alleen voor abonnees).