Evenementen

Henk Regts wint Lemmer Ahoy met IFKS-skûtsje Grutte Pier

Henk Regts pakte zaterdag met IFKS-skûtsje Grutte Pier de eindzege op Lemmer Ahoy, de belangrijkste ‘trainingswedstrijd’ van het seizoen.

Regts doet in augustus op de tot voor kort veelbesproken Grutte Pier in de A-klasse mee aan de IFKS-week. Hij gaf tijdens de driedaagse in de Lemster Baai vast zijn visitekaartje af. Aan Lemmer Ahoy strijden IFKS- tegen SKS-skûtsjes.
Van de vijf gezeilde wedstrijden wonnen Regts en zijn bemanning er een. Verder noteerden ze een tweede, een zesde en tweemaal een achtste plek. Na aftrek van een ‘8’ bedroeg het puntentotaal 17.

In totaal 57 skûtsjes

Pieter-Jilles Tjoelker eindigde als tweede met de Sterke Jerke (18 punten), Geale Tadema werd derde met It Doarp Eastermar (19). Beide schippers komen net als Grutte Pier uit in de A-klasse van de IFKS. Willem Zwaga werd vierde met het Leeuwarder SKS-skûtsje. De winnaar van vorig jaar, Grou, moest zich tevredenstellen met plek zeven.
In totaal kwamen er 57 skûtsjes aan de start bij Lemmer Ahoy, verdeeld over drie klassen. Voor de eerste race in elke klasse gingen de skûtsjes in de rouwstand door te nokken (het enigszins laten zakken van de gaffel), als eerbetoon aan Jochum van der Vaart. De oud-schipper overleed op 2 mei.

Prachtig zeilweer

De eerste twee dagen stond er weinig wind bij Lemmer. Dat was zaterdag een stuk beter: het was op de finaledag prachtig zeilweer.

Lees dit artikel in de Leeuwarder Courant (alleen voor abonnees).