VL92 Balder helpt SCH236 Noordster aan een nieuwe gaffel

Vrijwilligers van de VL92 Balder hebben een nieuwe gaffel gemaakt voor de museum-logger Noordster SCH236 in Scheveningen. Sinds het begin van het Scheveningse project bestaat er regelmatig contact en ondersteuning vanuit de stichting VL.92 Balder die veel kennis heeft van loggers. Drie vrijwilligers van de Balder maakten voor de Noordster een gaffel die op woensdag 16 juni naar Scheveningen werd gebracht. Vrijdag 18 juni was de officiële overdracht aan boord van de SCH 236.

Met het project Noordster Terug op Scheveningen wordt de logger teruggebracht in de oorspronkelijke staat waarin zij in 1950 als SCH 236 Noordster in de vaart kwam. Het is een van de laatste haringloggers die op Scheveningen werden gebouwd en waarmee jarenlang zowel de vleet- als trawlvisserij werd beoefend.

De restauratiewerkzaamheden begonnen in de loop van 2017. Het werk wordt o.l.v. een werkbegeleider uitgevoerd door vrijwilligers, een grote groep oud-vissers en mbo/hbo studenten (ROC Mondriaan). Het schip wordt weer voorzien van twee masten, dekhuis en brug komen terug in de oorspronkelijke staat, de bemanningsverblijven in het voor- en achterschip krijgen weer hun kooien en banken en het voormalige tonnenruim wordt tentoonstellings- en ontmoetingsruimte. Na voltooiing van de restauratie kan de bezoeker aan boord zien hoe de visserij vroeger werd beoefend en hoe de omstandigheden waren waaronder de bemanning leefde.

Van haringlogger tot museumschip
De Noordster werd in 1949/50 voor rederij J.J. van der Toorn gebouwd door de Sleephelling Maatschappij Scheveningen. Als bijzonder kenmerk had het schip onder meer een dicht achterdek (zgn. campagnedek) en het was bijzonder toegerust om zowel tijdens het haringseizoen als in de winter de visserij uit te oefenen. De Noordster staat symbool voor het begin van een nieuw visserijtijdperk in de tijd van de wederopbouw. Jarenlang voer de logger ter haringvisserij. In 1978 werd hij aangekocht door Rederij Groen en omgedoopt tot Aurora en ingezet als offshorevaartuig.

Kijk hier voor meer info over de Noordster