Uitzwaaifeest Halve Maen

Het jaar 2019 wordt het laatste jaar in Hoorn voor VOC-museumschip Halve Maen. Het schip, dat Hoorn sinds 2015 in bruikleen heeft van de Amerikaanse eigenaar, mag dit jaar blijven. 2019 is immers uitgeroepen tot het Jaar van de Gouden Eeuw. Maar tegelijk moeten alle voorbereidingen worden getroffen voor een ’feestelijk uitzwaaimoment’.

De gemeenteraad nam gisteravond met 20 tegen 15 stemmen een amendement van die strekking aan, dat was ingediend door CDA, VVD, DRP en HOP. Met lede ogen moesten de pleitbezorgers van de Halve Maen toezien hoe het geamendeerde voorstel werd aangenomen.

De fracties die de Halve Maen niet langer willen houden geloven er niet in dat de exploitatie van het schip ooit rendabel te krijgen is. Dit jaar wordt een tekort van ruim 41.000 euro verwacht en ook in eerdere jaren eindigde de exploitatie negatief.

Hoorn had het er tot nu toe voor over omdat het schip als ’zeilende ambassadeur’ de stad veel positieve publiciteit heeft gebracht. „Maar na vijf jaar is het mooi geweest”, zei CDA’er Dick Bennis.

Verder onderzoek naar een manier om de Halve Maen ook na 2019 in te zetten als ’icoon van Hoorn als stad van de Gouden Eeuw’, zoals burgemeester en wethouders hadden voorgesteld, is volgens sommige fracties niet nodig.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: de Halve Maen onder zeil, foto Benno Ellerbroek

RVEN
EOC