Turfschip van Bernardus Huisman terug in Joure

Het in 1914 in opdracht van Bernardus Huisman gebouwde turfschip ‘Maria’ is na lange tijd terug in Joure. Het schip meerde op 14 september 2018 aan bij Douwe Egberts op de Slachtedijk. De boot is inmiddels tot woonboot omgebouwd en de naam is veranderd in ‘Cornelia’. De huidige eigenaar is de familie Van der Kolk uit Zeeland. De terugkeer naar de plaats waar het allemaal begon, noemt Theo Siemnosma ‘een gebeurtenis met historische waarde’. Theo Siemonsma, een achterkleinkind van Bernardus Huisman, heeft zich helemaal verdiept in de geschiedenis van het schip. Hieronder volgt een korte uiteenzetting.

 – Geschiedenis van het turfschip ‘Maria’
Bernardus Huisman, brandstofhandelaar in Joure, laat in 1914 een grote metalen tjalk met een laadvermogen van bijna 100 ton bouwen. Via de toenmalige vaarwegen haalt hij turf uit het Zuidoosten van Drenthe. Tijdens de eerste wereldoorlog stokt de aanvoer van steenkool uit het buitenland, waardoor de vraag naar turf enorm toeneemt. In die jaren is het daarom goed boeren voor Bernardus. In het jaar 1918 nemen de zonen Hendrik, Dorus en Willem het schip over van hun vader voor vijfduizend gulden. In het jaar 1925 krijgt de ‘Maria’ een motor. De periode van zeilen is dan voorbij. Dit maakt de reis van en naar Drenthe een stuk sneller en gemakkelijker. Bomen of jagen is verleden tijd, het schip ligt niet meer scheef bij stevige wind, waardoor de oversteek van het Tjeukemeer minder gevaarlijk is.

Een turfschip

De concurrentie van steenkool wordt in de dertiger jaren te groot, behalve in het Noorden van Nederland dankzij de turfgebieden in Drenthe. Tijdens de tweede wereldoorlog is er opnieuw een tekort aan steenkool. De vraag naar turf stijgt en in Friesland worden de laatste restjes turf uit de grond gehaald. De gebroeders Huisman gaan hiervoor naar Sintjohannesga en naar De Deelen. Aan het eind van de oorlog ligt het schip in de Haskerveenpolder. Het is gecamoufleerd met takken en riet en is de schuilplaats voor diverse onderduikers uit Joure.

In het jaar 1947 verkopen de gebroeders Huisman hun ‘Maria’. Ze doet tot 1967 dienst als vrachtschip op het traject Rotterdam Duitsland. Daarna wordt ze omgebouwd tot woonboot. De huidige eigenaar Van der Kolk heeft de boot onlangs opgeknapt en maakt nu regelmatig tochten door heel Nederland.

Lees het gehele artikel op de bron: Jouster Courant