Skûtsje ‘Nooit Gedacht’ terug in Kottstertille

Na een tijd als Bed & Breakfast in Parijs te hebben gelegen is het skûtsje ‘Nooit Gedacht’ terug in Kootstertille. Jan de Vries en de stichting Foar de Neiteam kwamen het schip in Parijs op het spoor, en hebben met vrijwilligers gezorgd dat het naar Nederland kwam. De eigenaren Lise en Maxim Donon schonken het schip aan de gemeente Achtkarspelen. Daar werd 120 jaar geleden op de werf van Joon Molles van der Werf in Kootstertille het schip gebouwd, voor J. Dam uit Beetsterzwaag. Hierna voer het schip onder verschillende eigenaren in de vrachtvaart.

Van woonschip naar B & B
De vijfde eigenaar kwam uit Kampen en liet het schip ombouwen tot een woonschip. In 1965 ging het schip naar de familie Dorsman uit Dubbeldam. Het schip werd een recreatieschip en kreeg de naam ‘Vrouwe Christina’. Zij zijn met het schip naar Frankrijk gegaan. In 1989 namen Brigitte en Eric Donon het schip over en zij maakten er een bed en breakfast van in Parijs, waarbij het de naam ‘Lady Lise’ kreeg. Daarna namen Lise en Maxim Donon het schip over.

Bart Koen werd in 1946 geboren op het skûtsje de ‘Nooit Gedacht’. Voor Bart Koen was het moment dat het skûtsje voor het eerst de werf in Kootstertille in kwam emotioneel. Nadat zijn vader het schip in de jaren ’60 van de hand deed had hij het skûtsje nooit meer terug gezien. Dat hij het schip zou terug zien had hij ‘Nooit Gedacht’.

De Nooit Gedacht in Kootstertille, op weg naar het Beurtschip, foto Jan de Vries

Werkgelegenheidsproject
De gemeente Achtkarspelen wil het skûtsje graag behouden. Het skûtsje komt in het werkgelegenheidsproject het Beurtschip waar het gerestaureerd wordt.Het wordt geen race skûtsje, maar zal zo origineel mogelijk worden terug gebracht. Het leer/ werk project vindt plaats onder leiding van Scheepswerf Talsma, waar ook het beurtschip “Dorp Grouw” is gerestaureerd. Binnen dit project worden mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt opgeleid tot vakman. Voor participatie is er binnen de gemeente een budget en daar past dit project in.

Afbeelding: Het skûtsje zoals het in Parijs op de Seine lag, Foto’s Jan de Vries

Of kijk hier voor een video van de aankomst bij Omroep Friesland