Nieuws

Schippers Bunschoten-Spakenburg zien geen reden voor extra controle na ongeluk Harlingen

Spakenburg – Het zijn varende stukken erfgoed: de ongeveer vierhonderd historische zeilschepen die Nederland rijk is. Eerder deze week verongelukte een 12-jarige scholier in Harlingen bij een ongeluk met zo’n oud schip op de Waddenzee. Het is het derde dodelijke ongeluk daar in zes jaar tijd, en dat roept de vraag op hoe veilig de zogenoemde ‘bruine vloot’ nog is. Bunschoten-Spakenburg huisvest zo’n dertig van die antieke schepen.

“Dat is echt heel triest”, zegt een schipper uit Bunschoten over het ongeluk in Harlingen, die niet bij naam genoemd wil worden. Hij wacht op een groep die vandaag een rondvaart in een pittoreske botter gaat maken. Dat type boot is beeldbepalend voor de vissersplaats. Het zijn oude houten boten, die een nostalgisch beeld oproepen. “Ik heb ook weleens een gebroken mast gehad, je kan niet alles voorzien”, zegt hij nog voordat hij het gesprek afkapt.

Veiligheid historische schepen
Ongelukken met botters gebeuren in Bunschoten-Spakenburg niet vaak. Toevallig gebeurde er wel iets afgelopen mei, toen bij de jaarlijkse botterwedstrijd een boot omsloeg. Een van de opvarenden raakte onderkoeld, de anderen konden snel uit het water worden gehaald. Op de Waddenzee is de situatie anders, getuige de dodelijke ongelukken daar de afgelopen jaren. De gemeente Harlingen wil dan ook snel in gesprek over de veiligheid van de historische schepen die daar varen.

Morgen beginnen de visserijdagen in het dorp en het lijkt er op dat ze liever niet in verband willen worden gebracht met het tragische ongeluk op de Waddenzee bij Harlingen. “De boten die wij hier hebben zijn totaal anders”, benadrukt een medewerker van de Botterwerf.

Blijven alert
Schippers, ondernemers en andere professionals die werkzaam zijn in deze tak van de scheepvaart zijn vertegenwoordigd in de vereniging voor beroepschartervaart (BBZ). Directeur Paul Ommen kent vooral de situatie op de Waddenzee. Het ongeluk raakt hem dan ook enorm: “Alle mensen die werken op die schepen denken aan de veiligheid.”
Volgens hem is dat erg belangrijk, omdat er bij zeilboten veel onderdelen zijn die bewegen en aandacht vragen. Ook kan de Waddenzee onstuimig zijn. Van Ommen ziet echter geen risico’s met de botters in Bunschoten-Spakenburg. Naar zijn weten is alles daar in orde. “Maar we zijn altijd alert. Misschien is er nu iets gebeurd dat we niet eerder hebben gezien.”

Lees het gehele artikel op de bron: RTV Utrecht

Afbeelding: BottervarenSpakenburg