Nieuws

’s Lands oudste scheepswerf Edam trekt honderden bezoekers

Honderden bezoekers beleefden de kracht van het ambacht in Edam. Op de traditionele Ambachtendag van Historische Scheepswerf Groot, was niet alleen noest handwerk te bewonderen, maar ook de unieke, oude werf zelf. Scheepswerf Groot is de oudste nog functionerende scheepswerf in Nederland, zegt Freek Slot die hier als scheepsbouwer op commerciële basis ruimte biedt aan het onderhoud van schepen van onder meer de bruine vloot. Bij de strijd voor het behoud van de werf krijgt hij hulp van vrijwilligers van de Stichting Historische werf Edam.

Freek Slot: „De werf dateert van 1462. Dat het de oudste nog werkende werf is, is uitgezocht door historica Corrie Boschma, zij schrijft er een boek over”, vertelt hij op deze zaterdag, terwijl hij aan groepjes bezoekers de techniek van het breeuwen demonstreert. Ooit was Edam meer dan dertig scheepswerven rijk. De helling van Groot is als enige overgebleven en nog wel op een unieke plek, aan de Lingerzijde, in het hart van de stad.

„Heel leuk, dit verborgen pareltje in Edam”, zegt plaatsgenoot Sanneke Smits die met haar kinderen de Ambachtendag bezoekt. „Je fietst er altijd langs en nu kun je eens binnen kijken. Mooi om hier verschillende mensen te zien, jong, oud, gehandicapt en scheepsmensen die trots zijn op hun ambacht. Dit moet absoluut blijven.”

Ze bezoeken de imposante oude loods annex werkplaats/museum waar dochter Saar Smits (10) bij de goudsmid een ring gaat hameren. „Leuk”, vindt Saar, en het komt nog goed van pas ook, want: „Ik ben gisteren een ring kwijtgeraakt.” Als een volleerd timmervrouw slaat ze met een hamertje het zilveren kleinood in vorm.

Geduld
Zeilmaker Joep Steur laat zien hoe hij een scheepszeil van een groot schip kleiner maakt voor een kleiner exemplaar. Met de hand. „Met naald en draad én met geduld”, zegt hij met een lach. De naald gaat stroef door het dikke, meterslange vlasdoek. Om de naald er doorheen te duwen gebruikt hij een zeilhandje, een hulpmiddel om zijn hand te beschermen.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD, alleen voor abonnees

Foto: Karin Weel