Raad van State buigt zich over status ‘Varende Woonarken’

Op steeds meer plaatsen zie je ze liggen, zogenaamde varende woonarken. Zo ook in Uitdam waar inmiddels een procedure bij de Raad van State loopt over de vraag of deze arken aangemerkt kunnen worden als vaartuig.

Exploitant EuroParcs heeft in de haven van Uitdam grote plannen met woonarken van het type Aqua Vive. Het geldende bestemmingsplan laat meer dan 500 ligplaatsen toe. Maar dan wel voor vaartuigen. Volgens de gemeente Waterland is de Aqua Vive niet primair bedoeld als vaartuig, maar meer als een recreatiewoning op het water. En op recreatiewoningen zit men vanwege de kans op toenemende drukte, niet te wachten.

Volgens de bouwers van de Aqua Vive kan het onderkomen varen en is het dus een vaartuig. ’’Maar dat is bij geringe wind en een beetje golfslag op het Markermeer al snel een probleem,’’ meent een woordvoerder van de Dorpsraad. ’’Bovendien is het besturen erg lastig, omdat dat gebeurt vanuit de slaapkamer aan de voorzijde. Zicht naar achteren is alleen mogelijk via spiegels.’’

De discussie over de ’vaartuig status’ van dit soort steeds populairder worden recreatie-objecten speelt niet alleen in Uitdam, maar op meer plaatsen in Nederland. De uitspraak van de Raad van State is dan ook van juridisch belang voor andere komende zaken over woonverblijven die kunnen varen. De uitspraak kan grote gevolgen hebben. Het is niet bekend wanneer de Raad van State uitspraak doet.

Lees het gehele artikel op de bron: Watersport TV

EOC
RVEN