Nieuws

Oudste woonschip verdwijnt uit de stad: “Te druk en gevaarlijk”

EOC
FVEN

Het in 1865 gebouwde woonschip dat bij het Amstelveld in het centrum van Amsterdam ligt wordt over ongeveer twee weken weggehaald. Het bekende schip is lek na een eerdere aanvaring met een rondvaartboot. Ook kampt het met achterstallig onderhoud.

In de tijd dat het water in de grachten te smerig was om te drinken of bier van te brouwen hadden de bierbrouwerijen speciale ‘verschwaterhaalders’ die schoon water uit de Vecht haalden. Nadat Amsterdam werd aangesloten op duinwaterleiding kwamen die schepen vrij. Deze werd gekocht door steenkolenhandel Dogger op het Amstelveld die het schip eerst onder de brug doorvoer en vervolgens de opbouw er op zette. Het schip is sindsdien (zo’n 120 jaar geleden) niet meer het water uit geweest en wordt al jaren van binnen met snelbeton ingesmeerd. Daarna werd er in gewoond door verschillende bewoners. Eigenaar Jeroen Elsen kocht het voor een symbolisch bedrag van een gulden van de vorige bewoonster. Slopen zou toen namelijk veel geld kosten.

Begin september gaat de boot naar een werf in Zaandam. Elsen is in gesprek met Stadsherstel en hoopt dat zij het schip willen overnemen, maar zeker is dat nog niet. Op de ligplaats aan het Amstelveld, die Elsen verkocht heeft, komt een andere boot te liggen. Daar gaat een gezin wonen.

Niet alle buurtbewoners zijn rouwig om het verdwijnen van het schip. Elsen: “Mijn overbuurman gaat op elke buurtvergadering tekeer tegen dat schip. Sommige mensen vinden het een heel leuk schip, een Pipi Langkous-schip of een piratenschip. Maar de meeste mensen vinden het een aanfluiting.”

Elsen woont inmiddels al een aantal jaren ergens anders, maar hij komt nog regelmatig op de boot. Na de lekkage moet hij er wekelijks honderd liter water uit pompen. Hij vreest dat het onverzekerde woonschip bij een volgende aanvaring zinkt. Een kraan kan het schip dan niet meer weghalen. Omdat het schip te hoog is om onder de brug door te kunnen, is het nooit weg geweest voor onderhoud.

Lees het gehele artikel met video op de bron: NHNieuws

Zie ook het artikel in het Algemeen Dagblad van 1953

Met dank aan Piet Dekker