Noorderschippers komen met alternatief programma voor geannuleerde Erfgoedmanifestatie

Ook dit jaar kan door corona geen ‘normaal’ erfgoedevenement plaatsvinden. Maar de schippers van de LVBHB kunnen elkaar wél ontmoeten op het water van het Lauwersmeer voor het evenement-te-water Zoet/Zout. Het plan is nu om in het weekeinde van 30 en 31 juli en 1 augustus met elkaar voor anker te gaan tussen Oostmahorn en de Hoek van Bant, op het Lauwersmeer.

Programma
De ad-hoc werkgroep van Noorderschippers en bestuur werkt nog hard aan het programma, uiteraard met groot voorbehoud: want wat kan en mag er dan vanwege het virus?

In grote lijnen ziet het er zo uit. Bij aankomst op vrijdag begeleidt een van de ‘ankermeesters’ je naar je ankerplek en, eenmaal geankerd, krijg je een welkomstpakket. Nog meer welkom door de voorzitter, via marifoonkanaal 88, en een borrel-op-afstand. Of, als dat rond die tijd al mag, aan boord van de Terra Nova, zoals altijd het middelpunt van het feest.

Op zaterdag zijn er een aantal wateractiviteiten: zeilen met kleine bootjes, roeien, zwemmen, bijbootjespolo, mogelijk een GPS-speurtocht, er is muziek en een drijvend terras.

De zondag zal vooral in het teken staat van de natuur in het Lauwersmeergebied. Wandelen met de boswachter, misschien een bezoek aan het Visserij museum in Zoutkamp. De deelnemers aan de Waddentocht hebben op zondag hun voorbereidende palaver.

En vervolgens gaat iedereen later op de zondag of op maandag haar of zijns weegs. Dus niet alleen geen publiek op de kade of aan boord maar ook geen keuring van gasinstallatie en reddingvesten en geen gezamenlijke barbecue.

Het Lauwersmeer, het evenement heet niet voor niks Zoet/Zout
De Lauwerszee werd in 1969 Lauwersmeer, het zoute waddenwater werd eerst brak en toen zoet. Voor alle deelnemers is Zoet/ Zout een mooie gelegenheid voor een verdere kennismaking met dit fascinerende gebied.

Er heen
Dat kan over het wad, via Leeuwarden/Dokkum of vanaf Groningen. De deelnemers krijgen een Schippersbrief met daarin de Tips-voor-Onderweg van de organisatiewerkgroep. Natuurlijk zorg je ervoor dat je ankergerei in orde is en liefst ook dat je een bruikbare bijboot hebt.

Terug of verder
Met een kleine groep schepen varen we na afloop over het wad naar het oosten. We doen dan een ‘begeleide waddentocht’ en dat betekent informatie vooraf via de mail, een voorbereidend palaver op het Lauwersmeer en een gezamenlijke tocht, met droogvallen onderweg, tot aan de Eems/Dollard.

Schiffstreffen in Leer of Wattensail in Carolinensiel
Wie wil kan vervolgens nog doorvaren de Ems op naar Leer en/of over het Duitse wad naar Carolinensiel. Onze Duitse vrienden hebben ons uitgenodigd voor het Schiffstreffen in Leer in de week na Zoet/ Zout. En nog een week later zijn we uitgenodigd (onder voorbehoud) voor de 30e WattenSail. Best een eind varen trouwens, Carolinensiel, maar wel een mooi eind. En je kan natuurlijk ook over het Reitdiep naar Groningen varen en eventueel alsnog naar Winschoten.

Met vragen kun je mailen naar: erfgoedmanifestatie@lvbhb.nl

Leden van de LVBHB kunnen zich nog opgeven tot 1 juli, het inschrijfformulier vind je na inloggen op de Ledenpagina van de site: Aanmelden Erfgoedmanifestatie.