Marcus woont met zijn vrienden op een boot midden in Rotterdam

In de Scheepmakershaven, hartje Rotterdam ligt een bijna honderd jaar oud vrachtschip. De Harmonie is nu een woonboot waar Marcus Elzinga (24) woont met drie vrienden. Het is voor hem de perfecte woonplek waar hij zich vrij voelt. “Ik heb een hele andere ervaring dan iemand die hier in een flat woont, terwijl je midden in het centrum zit.”

Een van zijn vrienden en bootgenoot Lukas vond het schip een aantal jaar geleden via Marktplaats. “Hij was met twee andere vrienden op zoek naar een huis in Rotterdam, maar dat is natuurlijk superlastig. Een van hun vaders was ooit schipper en die kwam met het advies om op Marktplaats naar boten te zoeken.” Dat werkte! Lucas vond De Harmonie die ze huren van de schipbaas.

Stuurhut
Aan de ene kant van het schip, waar vroeger de vracht werd geladen, wonen drie jongens. Ze delen de woonkamer en keuken en hebben allemaal een eigen slaapkamer. Marcus woonde daar eerst ook, maar is nu verhuisd naar de stuurhut. “Dit was vroeger de ruimte voor de schipper. Ik heb nu iets meer mijn eigen plek.” Als je zijn ‘woning’ binnenkomt, zie je allereerst het grote stuur. De glazen ruimte heeft hij ingericht met veel planten. Hij zit hier graag met een boek. Als je het grote luik openklapt en het steile trappetje naar beneden gaat, kom je in zijn kleine kamer. “Hier is alles wat ik nodig heb: een keuken, badkamer, mijn bed en een bureau.”

Vrijheid
Marcus had nooit verwacht met zijn vrienden op een woonboot te belanden, maar het past hem perfect. “Ik zie mezelf niet meer in een normaal huis wonen!” Het wonen op de boot geeft hem een gevoel van vrijheid. “Het is midden in de stad, maar we wonen toch heel zelfstandig. We hebben onze eigen plek, zonder onder- of bovenburen. Je bent best wel geïsoleerd.”

Lees het gehele artikel op de bron: Indebuurt