Klassieke Raderboot werd omgebouwd tot hotelschip

Ton Schellekens bracht in 2013 als enige een bod uit bij de Faillissementsverkoop van de raderboot Kapitein Kok. Inmiddels is het in Kapitein Anna herdoopte schip bijgeschreven als Varend Erfgoed en denkt Schellekens aan verkopen.

Ton Schellekens (1953) is opgeleid aan de HTS Weg- en Waterbou en heeft tussen 1977 en 1996 als bedrijfsleider voor aannemersbedrijven gewerkt. “Ik heb altijd gezegd: als ik 45 ben stop ik met werken voor een baas. Uiteindelijk werd het op mijn 44ste. Ik wilde kleinschalige projectontwikkeling gaan doen, dat leek me erg leuk. Maar ik was ook begonnen als stille vennoot met het opbouwen van een klipper, de Frans Horjus. Ik zocht iets om geld wat ik over had in te stoppen en dat is toen die klipper geworden.”

Na de opbouw van drie charterschepen, de Frans Horjus, de Liefde en de Hartstocht was Schellekens aan een nieuwe uitdaging toe. In 2013 kreeg hij een brief van faillisementsmakelaar Troostrijk met de uitnodiging een bod uit te brengen op de radersalonboot Kapitein Kok. “Ik was toen 60 en te jong om niets te gaan doen. Ik heb het altijd een fantastisch mooi schip gevonden. Het leek me een leuk project om er iets van te maken. Hij stonk als een gek, het was één grote schimmelbende. Op de waterlijn zaten heel erg veel gaatjes in de romp. Ik was de enige inschrijver bij de veiling.”

Schellekens heeft met tien tot twintig man een maand of tien gewerkt aan het in Kapitein Anna omgedoopte schip om het op te knappen. De Kapitein Anna werd gebouwd in 1911 bij J. & K. Smit & Zn. in Krimpen aan de IJssel als de raderboot ‘Reederij op de Lek 6’ met een stoommachine van 350 pk. “Hij voer een paar keer per dag tussen Rotteram en Culemborg. Niet alleen met passagiers, maar ook met pakketten en vee. Vanaf 1930 kwam er steeds meer gemotoriseerd vervoer over de weg en werd het minder. In de Tweede Wereldoorlog, toen er geen benzine meer was, heeft het schip het erg druk gehad. Maar na de oorlog was het vrij snel helemaal voorbij.”

Lees het gehele artikel van Heere Heeresma jr. op de bron: Scheepvaartkrant pagina 17