Jan Vriezen van Batavialand is klaar voor zijn nieuwe koers: de Batavia op het droge

Jan Vriezen werd kapitein van een zinkend schip en is nu druk bezig de boel vlot te trekken op de rand van Lelystad en Flevoland. Komend jaar moet Jan Vriezen, directeur van Batavialand, de vlag hijsen en koers zetten naar een bestemming die hij allang in kaart heeft gebracht. 

Batavialand. Kon je daar niet goedkoop allerlei dure kleren scoren? Nee wacht, daar waren ze toch een schip aan het bouw van vroeger?Batavialand zit aan het outletcentrum vastgeklonken. Trekt minder bezoekers, maar je krijgt er wel levende historie voor terug, voor veel minder dan de afgeprijsde sneakers bij de buren. Jan Vriezen heeft daar zijn vloot bij elkaar gebracht, die vaart nu onder de vlag van Batavialand: het erfgoedcentrum, de Bataviawerf (met schip de Batavia) en het museum.  

Het plan voor Batavialand

In 2021 moet alles anders worden. Schoolklassen die over de vloer komen, archeologen die onderzoek doen, bezoekers die op moderne manier alles leren over hoe ‘toen’ tot ‘nu’ leidde. Want Batavialand moet het centrum worden van een speciale kant van onze vaderlandse geschiedenis: hoe land water werd en water weer land. De complete make-over van het museum moet komend jaar zijn beslag krijgen. ,,Het was hier niet leuk genoeg”, zei hij tegen de Stentor

Een belangrijk onderdeel van het plan is het aan land brengen van de Batavia. Het schip ligt nu te rotten in het water. Zonde. Voor dat plan is een miljoen euro nodig en nog maar de helft van de buit is binnen. En ja, vanwege Corona is het nu niet echt de tijd om geld te vragen. Eerst maar eens dat schip van de ondergang redden in 2021. Dan kan Vriezen met een gerust hart richting toekomst zeilen. 

Lees het gehele artikel op de bron: de Stentor, alleen voor abonnees