Evenementen

Oud Zeilend Hout Evenement 2024

Op zaterdag 15 en zondag 16 juni 2024 organiseert de stichting Oud Zeilend Hout, in samenwerking met Vereniging Watersport De Twee Provinciën, het 15e Oud Zeilend Hout Evenement op het Paterswoldse Meer.

We verwachten vele oude houten wedstrijdzeilboten als deelnemer in te kunnen schrijven. Het gaat ons daarbij om boten die als wedstrijdboot verouderd zijn omdat de klasse niet meer erkend wordt, zoals de Larken, de 12m2 BM, ook wel kleine BM genoemd. Ook de ZM, Zuidlaardermeerjol is een graag geziene gast op onze evenementen. Verder boten die door moderne ontwikkelingen van de klasse als het ware technisch verouderd zijn, hieronder rekenen we oude gangenbouw Olympiajollen, plakhouten Finnjollen en Flying Dutchman boten.

De toeschouwers op de wal bij de zeilvereniging aan de Meerweg in Paterswolde kunnen weer vele mooie houten boten kunnen bewonderen. De wedstrijdbanen zijn zo uitgelegd dat de wedstrijden vanaf de wal af goed te volgen zijn.

De boten van de deelnemers zijn niet alleen mooie van houten boten, maar er zit ook een stuk historie achter. We hopen dan ook dat bijvoorbeeld Lark 80, de Allegro te zien zal zijn. (zie foto L 80 gemaakt door Gerrit Scheeres op het OZH Evenement van 2019. Dat is een boot die door de firma W. Visser & Co. Jacht- en Bootbouw te Paterswolde in de 30-er jaren van de vorige eeuw is gebouwd voor Hans Klaassen, de banketbakker uit de Herestraat in Groningen, bekend van de Klaassens Groninger Koek. Helaas, de koek wordt niet meer gemaakt en ook de bootwerf van Visser is er niet meer. Een brand heeft de werf in de vorige eeuw verwoest. Alleen de “zeven puntjes”, zeven botenhuizen aan de Meerweg zijn overgebleven.

Een andere boot, die we waarschijnlijk wel weer te zien krijgen, is de Finn 282. Deze boot is voor Frits Keuning gebouwd op de werf van A. Helder en Zonen Jacht en Bootbouw, de werf naast die van de firma Visser. Op de zwart-wit foto is de boot in aanbouw te zien. (1964). Ook hier is de werf helaas verdwenen. Op de site van Oud Zeilend Hout is nog een fotorapportage van de werf te bekijken. https://www.oudzeilendhout.nl/page50.html

Bij het ontmantelen van de werf zijn een aantal machines gered en overgebracht naar de Historische Scheepswerf Wolthuis in Sappemeer. Onder meer is de lintzaag van de foto daar weer in werkende staat te bewonderen. https://www.historischescheepswerf.nl. Zo hebben de boten die meedoen een link met het verleden. Vaak zijn er vele verhalen die zo met de boten behouden blijven als historisch erfgoed.

Het programma van de wedstrijden begint op zaterdag met de eerste start om 12.00 uur, daarna zijn er op zaterdag nog een 2e en een 3e wedstrijd. Op zondag is de eerste start van de 4e wedstrijd om 10.30 uur en van de 5e wedstrijd om 13.00 uur (natuurlijk onder voorbehoud van de weersomstandigheden).

Voor nadere informatie zie website oud zeilend hout