Nieuws

Lintje voor Jan en Rita Eissens-van Goor

Jan en Rita Eissens werden koninklijk onderscheiden voor hun jarenlange inzet voor het Stamboek ronde- en platbodemschepen.

Jan Eissens, de beheerder van het Stamboek Ronde- en Platbodemschepen,  heeft zich vanaf 2003 tot op heden op meerdere gebieden ingezet als bestuurslid, stamboekbeheerder en webmaster. Alle informatie die op inventariskaarten over de ronde- en platbodemschepen is vastgelegd is door Jan digitaal beschikbaar gemaakt. Op de door Eissens ontwikkelde website zijn de inmiddels 2700 schepen geïnventariseerd en ondergebracht in verschillende categorieën. De historie van de schepen en het bijbehorende fotomateriaal, dat veelal bij families uit de schoenendoos afkomstig is, is door hem bij elkaar verzameld en ontsloten op de website van het Stamboek. Burgemeester Schuiling verwoordde dit vrijwilligerswerk dan ook als een ‘monsterklus’. Zeker dertig uur per week besteedt Jan aan het documenteren en actueel houden van het Varend Erfgoed van Nederland. De website wordt vanuit binnen- en buitenland dagelijks veelvuldig bezocht. Naast het vrijwilligerswerk voor het Stamboek heeft Jan zich ook binnen andere stichtingen en verenigingen uiterst verdienstelijk gemaakt. De vele aanbevelingsbrieven hebben ertoe geleid dat Jan is benoemd tot Ridder in de orde van Oranje-Nassau.

Betrouwbaar en gedreven

Rita Eissens-van Goor is vanaf 2010 uiterst betrokken bij het Stamboek. Eerst in de functie van secretaris, die zij tot 2017 vervulde. Daarna als administratief vrijwilligster, waarbij Rita de op de inventariskaarten vastgelegde informatie mede toegankelijk heeft gemaakt. De administratie van de SSRP en de taken van het secretariaat heeft Rita op betrouwbare wijze en met veel gedrevenheid uitgevoerd. De papieren jaarverslagen en schepenlijsten worden samen met Jan vormgegeven, bewerkt en klaargemaakt voor verspreiding. Tot op de dag van vandaag is Rita verantwoordelijk voor en de drijvende kracht achter het secretariaat.Van 2010 tot 2019 heeft Rita samen met Jan vele watersportbeurzen (Hiswa, Traditionele Schepenbeurs, Boot Holland) georganiseerd. Ook de jaarlijkse voorjaarsbijeenkomsten én jubileumreünies van het Stamboek zijn tot 2017 door Rita en Jan (e.a.) door het gehele land georganiseerd. Ook de inzet voor de Maatschappij ter Bevordering van de Orthomoleculaire Geneeskunde, het penningmeesterschap van de vereniging van eigenaren van de Tasmantoren in Groningen en het vrijwilligerswerk bij de Groninger Motorboot Club werden door burgemeester Schuiling gememoreerd. De vele aanbevelingsbrieven hebben ertoe geleid dat Rita is benoemd tot Lid in de orde van Oranje-Nassau.

Lees het hele artikel in de nieuwsbrief van de SSRP.