Jachtwerf Stofbergen op gedeelde eerste plaats voor OOM award

De Enkhuizer jachtwerf Stofbergen ontving de OOM-award Noord Holland voor het actiefste leerbedrijf. De in 1786 gestarte scheepswerf bout en restaureert vele traditionele rond- en platbodemjachten.

Pim Stofberg en zijn broer Pils (’iedereen kent hem zo’) zijn opgegroeid met het werk op de jachtwerf. ,,Toen ik vier was werd ik wakker van het geluid van de slijptol. Je rook het, je proefde het. Wij waren altijd met lasapparatuur in de weer en aan motoren aan het sleutelen.’’

Die passie en liefde voor het restauratievak willen ze graag doorgeven aan minder gefortuneerde liefhebbers. En dat doen ze vrij aardig, bevestigt stagiair Daniel Swart (21) die vandaag werkt aan een niet al te makkelijk klusje aan lemsteraak Festina Lente, ooit nog door vader Stofberg gebouwd.

De (gedeelde) eerste plaats voor de OOM-award Noord-Holland 2019 voor het actiefste leerbedrijf is dus dik verdiend door de Enkhuizers. Van eind september tot half mei is er genoeg werk aan de boten in de grote loods aan de Volmolen, met uitzicht op het IJsselmeer. Daarna gaan de boten het water op, al blijven er altijd wel over om op te klussen. Zoals het motorbootje uit 1927, dat de broers zelf aan het restaureren zijn. Of de veertig meter lange zeilschoener, waar een stel op wil gaan wonen. Of de forse aak, waar een echtpaar al drie jaar lang iedere zaterdag aan klust. Kijk, zoveel toewijding, dat kan Pim Stofberg wel waarderen.

,,Wij krijgen hier veel stagiairs van het Hout en Meubileringscollege. Jongens uit het derde jaar, die toe zijn aan complexer werk. Ze hebben de basisvaardigheden op school geleerd, kennen de theorie en weten alles van eiken, mahonie, teak of vuren hout. Hun machinaal gebruik is perfect, maar hier leren ze het handgereedschap juist hanteren. Hier krijgen ze inzicht in wat ze doen, structuur in hun werk. Hier leren ze de fijne kneepjes en nergens anders.’’

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

RVEN
EOC