Nieuws

Hoe Ko Blok tóch nog zandschipper werd

Als kleine jongen was Ko Blok al geïntrigeerd door schepen en hijswerktuigen. Op zijn veertiende kon hij zelfs als leerling aan de slag op een echt zandschip. Van zijn ouders moest hij eerst zijn school afmaken. Maar het bloed stroomt waar het niet gaan kan. En inmiddels geeft Ko al jaren zandlosdemonstraties op zijn eigen zandschip ‘Door Gunst Verkregen’.

‘Ik groeide op in Loenen aan de Vecht’, vertelt Ko. ‘Vlakbij waar de zandschepen altijd kwamen lossen. Dat vond ik geweldig om te zien. Ik had echt iets met schepen en installaties en ik zat altijd bij de schippers. Als leerling aan de slag op zo’n machtig schip leek me natuurlijk helemaal het einde. Maar gelukkig had ik wijze ouders. Die zeiden: “Ontzettend goed dat je nu al weet wat je wil worden en het is een heel mooi beroep, maar Nederland heeft behoefte aan goed opgeleide zandschippers dus maak nu eerst je school af.” Dus dat deed ik braaf. Na de HBS, ging ik bouwkunde en bedrijfskunde studeren en daarna aan het werk.’

De helling bij de Koningspoort
Het schippershart van Ko bleef kloppen en zo kwam hij na een aantal jaar toch terecht in de wereld van het varend erfgoed. ‘Ik werkte bij de gemeente Rotterdam en de directeur van het Maritiem Museum vroeg of ik wilde meehelpen met het opzetten van de helling bij de Koningspoort. Dat vond ik natuurlijk geweldig en zo was ik in 1980 een van de initiatiefnemers. Al snel maakte ik onderdeel uit van de gemeenschap in de Oude Haven. En hoewel ik toen zelf geen schip had – ik woonde nog op de Oostzeedijk – wist iedereen wel dat ik ooit nog eens mijn eigen zandschip wilde hebben.’ De helling van de Koningspoort en de ligplaatsen daar werden vervolgens onderdeel van het Havenmuseum, waar Ko later bestuursvoorzitter werd. Nog weer later zijn delen daarvan overgegaan naar het huidige Maritiem Museum.

Lees het gehele artikel van Sanne van der Most in de papieren of digitale Schuttevaer, alleen voor abonnees

Afbeelding: de spread in de Schuttevaer van 21 oktober