Nieuws

Geschiedenis van de Kettingsleepvaart op de Main

FVEN
EOC

Iedere maand plaatst Maritiem Media een artikel over een deel van Nederlands Maritieme Geschiedenis, geschreven door Jos Hubens. In juli gaat het om de geschiedenis van de kettingsleepvaart op de Main.

In 1828 was het raderstoomschip Stadt Frankfurt het eerste zelfstandig varend schip dat de rivier de Main tussen Mainz en Frankfurt bevoer. Dit was echter niet erg succesvol vanwege de verzanding van de Main en al in 1832 werden de stoomvaart experimenten weer stopgezet.

Nadat de scheepvaart op de Main steeds meer van haar transportcapaciteit aan de spoorwegen verloor en het gebruik van schoepenrad stoomsleepboten mislukte door de ondiepe vaargeul van de Main, ontstond het idee van Heino Held, eigenaar van de Mainzer Speditions- und Kohlenhandlung met de naam C.J.H. Held & Cie, om de scheepvaart nieuw leven in te blazen door kettingsleepvaart in te voeren.

De eerste
De Hessische concessie voor de exploitatie van kettingtransport over de Main en door de Rhein naar de haven van Mainz werd in 1885 verleend aan Aktiengeschellschaft Mainkette AG. De Mainkette AG legde de ketting in de rivier en de kettingboot werd in 1886 gebouwd op de Neckar werf in Neckarsulm. De plannen voor de bouw kwamen van de firma Gebr. Sachsenberg uit Röslau aan de Elbe. De kettingsleepboten zouden rechtstreeks vanaf de Neckar naar de Main over het water vervoerd kunnen worden, wat van de Elbe niet mogelijk zou zijn geweest. De kettingsleepboten van vijftig meter lang, zeven meter breed, werden aangedreven door een 120 pk stoommachine.

Lees het gehele artikel op de bron: Maritiem Media

Afbeelding: De stoom kettingsleepboot K.B.K.S nr. V Van de Königlich Bayerischen Kettenschleppschiffahrt van 50 meter lang, 7,40 breed en 130 pk in Würzburg onderweg. (fotoarchief Jos Hubens)