Gemeente wil Dokkumer museumhaven uitbreiden

De gemeente Noardeast Fryslân wil de regeling voor de museumhaven voor historische schepen in de binnenstad van Dokkum uit gaan breiden. Door de nieuwe regeling kunnen onbewoonde historische schepen het hele jaar gebruik kunnen maken van de museumhaven in Dokkum en vrijstelling krijgen van de liggelden. Charterschepen die Dokkum aandoen krijgen in de zomerperiode gedurende twee nachten in de museumhaven vrijstelling van liggelden. Over het voorstel beslist de gemeenteraad op 10 september aanstaande.

Zes schepen
Dokkumers zijn er inmiddels al helemaal aan gewend. Als het winterseizoen in aantocht is, komen er weer verschillende schepen van de bruine vloot in Dokkum te liggen. De schepen van de bruine vloot mogen gratis in de historische binnenstad van Dokkum liggen en in het Grootdiep wordt het elk jaar drukker. In de museumhaven is door de nieuwe regeling plaats voor een zestal schepen in het Dokkumer Grootdiep. Indien de museumhaven vol ligt (maximaal zes schepen) geldt de kade aan het Zuiderbolwerk als alternatieve ligplaats voor deze schepen. In de winter leveren de schepen zowel overdag als ‘s avonds prachtige plaatjes op. Voor het verlichten van hun schepen krijgen de eigenaren dan ook een vergoeding van de gemeente.

Regeling voor charterschepen
Om in de zomerperiode in de binnenstad een betere uitstraling te geven en om meer sfeer te krijgen, gaat de gemeente ook proberen om historische schepen in de vorm van charterschepen naar de stad te trekken. In het voorstel is opgenomen dat er een plek in de museumhaven komt en vrijstelling van liggelden gedurende maximaal twee nachten. “Op deze wijze zijn bijvoorbeeld charterschepen te verleiden de stad aan te doen in de zomer en om in de binnenstad”, schrijft de gemeente in haar voorstel.

Lees het gehele artikel op de bron: inDokkum