Gemeente heeft nog geen plan voor Koningspoort

De toekomst van de werf Koningspoort in Rotterdam is nog steeds onzeker. Zal de gemeente de scheepswerf Koningspoort voor de stad behouden? Die vraag is urgent, omdat de stichting die de werf aan de Oude Haven tijdelijk beheert, daar in mei mee ophoudt. Voor die tijd moet de gemeente een beslissing hebben genomen over de toekomst van de Koningspoort.

– Gemeente hield zich afzijdig
Vorig jaar trok het Maritiem Museum zijn handen van de werf, omdat het niet rendabel was. De werf heeft jaarlijks een verlies van rond de 60.000 euro, zegt Hylkema. Er ontstond een onduidelijke situatie waarin het museum en de booteigenaren tegenover elkaar kwamen te staan en de gemeente zich afzijdig hield. Toen is de stichting in het leven geroepen om de gemeente – eigenaar van de werf – tijd te geven om te bepalen wat ze ermee wil, en intussen de werf voort te zetten om te voorkomen dat die verpaupert.

„De stichting had een paar voorwaarden, onder meer dat de gemeente voortvarend een plan zou opstellen voor de toekomst van de Koningspoort.”, zegt Joop Hylkema, voorzitter van de raad van toezicht van de stichting. Er zijn volgens hem genoeg aanknopingspunten: toerisme, erfgoed, de maritieme driehoek. „De gemeente heeft er iemand op gezet, maar dat heeft voorlopig in niets geresulteerd.”

De gemeente laat desgevraagd weten dat de „zoektocht naar de verdere toekomstmogelijkheden van de Koningspoort nog niet is afgerond. Naar verwachting zal later dit jaar meer duidelijkheid komen over het vervolg.” De gemeente wil niet ingaan op de vraag of ze bereid is een éénmalige substantiële investering in de werf te doen, wat volgens de stichting nodig is omdat de werf de afgelopen jaren met pappen en nathouden in bedrijf is gehouden.

Wethouder Said Kasmi (onder meer Cultuur): „Ik draag de Koningspoort een heel warm hart toe. Het is goed dat er een onderzoeksrapport met toekomstmogelijkheden in de maak is.”

Sinds een paar weken staat er een petitie online, ‘Behoud de Koningspoort’, die inmiddels door ruim duizend mensen is ondertekend – tekenen kan nog tot 21 september.