Fluitschip staat centraal in expositie Oud Hoorn

HOORN – Een slimmigheidje van Pieter Jansz. Vael maakte Hoorn wereldberoemd. De ondernemer, veel bekender onder zijn andere achternaam Liorne, ontwierp rond 1595 het fluitschip met als belangrijk doel het tolgeld binnen de perken te houden.

De Verenging Oud Hoorn opende gisterochtend in de Kerkmeijerzaal de expositie ’Het Fluitschip: Hoornse vinding, werelds succes’, een tentoonstelling die tot eind september in het Oost-Indisch Pakhuis is te zien. Dat gebeurde in het bijzijn van de leerlingen van de Hoornse basisschool Het Fluitschip. Zij kregen uitleg van wethouder Simon Broersma, die verduidelijkte hoe Hoorn uitgroeide van een dorp tot een florerende stad. Daarbij speelde de vinding van Liorne een belangrijke rol, aldus Broersma. ,,Hij bedacht een schip met een smal dek en een breed ruim. Daardoor kon er niet alleen extra lading in het schip, maar hoefde er veel minder tolgeld te worden betaald. Bij de Sont, een zee-engte tussen Denemarken en Zweden, werd tol geheven waarbij de breedte van het dek doorslaggevend was voor het bedrag. Hoe breder het dek, hoe hoger de tol. Het fluitschip leverde belastingvoordeel op.’’

Na de uitleg van Broersma kregen de leerlingen ook een historische verhandeling van een dubbelganger van Willem IJsbrantsz. Bontekoe, in de Gouden Eeuw de beroemde Hoornse schipper die voor de Verenigde Oostindische Compagnie voer. Hij maakte duidelijk dat er in de bloeitijd van de VOC vele fluitschepen voeren. Een daarvan was de Rijsdam, een fluitschip dat door Jan Drijver nauwkeurig op schaal is nagebouwd. Hij schonk het in 2007 aan Oud Hoorn. Voor de expositie is er in het midden van de tentoonstellingsruimte een plek gezocht.

De expositie is tot en met 21 september te bezichtigen op dinsdag en donderdag van 10 tot 16 uur en op zaterdag van 10 tot 14 uur.

Lees het gehele artikel op de bron: NHD

Foto: Het fluitschip Risdam, op schaal nagebouwd door Jan Drijver, is een van de trekpleisters op de expositie van Oud Hoorn